Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Inspirasjon

Vaske bærekraftig

TaggerTips, Klimasmarte

Les artikkelen

Visste du at klesvask utgjør ca. 3 % av plaggets totale klimapåvirkning?* Det er viktig å vaske på riktig måte – både for å sikre plagget lang levetid og for å ta vare på miljøet.

For at klærne skal holde så lenge som mulig er det viktig å vite hvordan du best mulig kan ta vare på dem. Hver gang plagget vaskes, slites det. Derfor er det viktig å vaske på riktig måte – og bare vaske klær som faktisk er skitne.

Her er våre tips om hvordan du kan vaske på en klimasmart måte, som også gjør at plagget bevares best mulig:

 

1. Sortering

Farge

Hvis et ensfarget plagg vaskes sammen med flerfargede plagg, kan det ensfargede plagget farge av på lyse partier på de andre plaggene. 

 

Tenk slik når du sorterer:

  • Helt hvite plagg – vaskes bare sammen med andre helt hvite plagg, alle andre farger bør unngås.
  • Ensfargede plagg – vaskes sammen med andre plagg i lignende farger.
  • Flerfargede plagg – vaskes sammen med andre flerfargede plagg. Plagg med lyse partier vaskes for seg, og plagg uten lyse partier for seg. 
     

Visste du at...

Plaggene kan bli misfarget hvis de blir liggende i vaskemaskinen etter at vaskeprogrammet er ferdig. Når våte, fargede plagg ligger inntil hverandre, kan de nemlig farge av. Vær derfor rask med å henge plaggene til tørk når vaskeprogrammet er ferdig.  

 

2. Dosering

Full maskin

Å vaske fulle maskiner sparer energi, noe som er mer miljøvennlig. Pass imidlertid på å ikke fylle maskinen med mer tøy enn den tåler – det kan skade både maskinen og klærne. 
 

Vaskemiddeldosering 

Ikke overdoser vaskemiddel – for mye vaskemiddel kan påvirke fargen i plagget og dermed redusere levetiden. Dessuten kan rester av vaskemiddel sette seg fast i plagget, noe som kan skape kløe/problemer for barn med allergi eller overfølsomhet. Husk at barn har mer følsom hud enn voksne. Følg alltid doseringen som er angitt på pakken. Og bruk alltid miljømerkede vaskemidler.
 

Unngå tøymykner 

Vi anbefaler at du ikke bruker tøymykner, siden det belaster både miljøet og plagget. Det sliter dessuten på materialet i klærne og gjør at de ikke holder like lenge.   
 
Et husmorknep som du kan bruke hvis du ønsker mykere tøy uten å bruke tøymykner, er å blande 1 dl eddik med 4 dl vann. Vips, så har du et miljøvennlig alternativ til tøymyknere! Dette trikset fungerer best på lysere stoffer, siden eddik kan ha en blekende effekt.

 

Visste du at...

  • Vannet kan ha ulik hardhetsgrad avhengig av hvor i landet du bor. Har du hardt vann, bør du øke vaskemiddelmengden. I de fleste deler av landet er vannet imidlertid bløtt, og det er ingen grunn til å øke doseringen. 
  • Ulike vaskemaskiner har ulik energiklasse. En vaskemaskin med høy energiklasse kan gjøre at du sparer mye strøm hver gang du vasker tøy. Nyere vaskemaskiner har gjerne flere forskjellige vaskeprogrammer å velge mellom. På den måten kan du spare både energi og vann hver gang du vasker tøy. I tillegg er programmene tilpasset etter produkttype. Plaggene vaskes altså etter hvor følsomme de er, noe som innebærer lengre levetid.
  • Noen plagg, deriblant ullplagg, har gjerne bedre av å bli luftet enn å bli vasket

 

3. Temperatur

Temperaturen som er angitt på plaggets vaskeanvisning, er en retningslinje for hva plagget tåler å vaskes på, men ikke et krav for at plagget skal bli rent. Som regel er ikke plagget mer skittent enn at du kan vaske ved lavere temperatur enn det som er angitt på vaskelappen. Vasking ved lavere temperaturer er mer skånsomt for plagget og miljøet. Vasking ved lavere temperaturer krever mindre energi, og materialene og fargene til plagget blir mer holdbare. 

 

Hvorfor modererer vi ikke heller vaskerådene? 

Noen flekker krever litt tøffere behandling. Derfor ønsker vi at det skal være mulig å vaske på høyere temperaturer når klærne er ordentlig skitne.

Vasking ved høy temperatur, slik at plagget blir helt rent og alle flekker blir fjernet, er mer miljøvennlig enn å vaske flere ganger ved lavere temperatur uten ønsket resultat. Ta derfor alltid utgangspunkt i hvor skittent plagget er når du vasker det. 

 

4. Tørking

Fra et miljøsynspunkt er det best å unngå tørketrommel eller tørkeskap, og plaggene holder dessuten lengre hvis de får tørke av seg selv. Imidlertid finnes det unntak. Ytterplagg må faktisk tørke i tørketrommel eller -skap for at vannavvisningen skal reaktiveres. Og de må bli helt tørre. Derimot er det viktig at plagget tørkes ved den temperaturen som er angitt på vaskelappen. Hvis det står at plagget skal vaskes på 40 grader, er det også maksimumstemperaturen ved tørking. 

Fyll tørketrommelen i henhold til maskinens kapasitet og tørkeprogrammet som skal brukes. Selv om det ikke er angitt noen vektbegrensning på det valgte programmet, bør ikke maskinen overbelastes. Det gir ujevn tørking og gjør at plaggene blir krøllete. Det beste er om plagg med samme tørketid får tørke sammen. Syntetiske stoffer og bomull har for eksempel helt ulike tørketider.

Vaske jeans

Tar du godt vare på et par jeans, vil de bli trofaste garderobefavoritter i lang tid, og blir bare penere og mykere etter hvert. 
 

Her kommer noen nyttige tips om å vaske jeans:

  • Følg vaskeanvisningen i jeansen. 
  • Tøm alle lommer. 
  • Vreng jeansen for å beskytte utsiden mot eventuell slitasje, slik at den holder seg pen lenger.
  • Vask alltid jeansen sammen med lignende farger.
  • Bruk vaskemiddel uten blekemiddel. 
  • Unngå bruk av tøymykner. Tøymykneren kan påvirke elastisiteten i jeansen, og er dessuten skadelig for miljøet.  
  • Ikke la jeansen bli liggende våt i maskinen etter at vaskeprogrammet er ferdig. 
  • Ta ut jeansen med en gang programmet er ferdig. Vreng jeansen tilbake på retten, rist og strekk bena. 
  • La  jeansen tørke hengende. Ikke bruk tørketrommel – da kan jeansen miste fasongen. 

Vaske funksjonsytterplagg

Vasker du funksjonsytterplagg riktig, holder de lenger – og måten plaggene tørkes på er faktisk nesten like viktig. Her kommer noen tips om hva det er viktig å tenke på! Husk imidlertid at det ofte er tilstrekkelig å tørke av plagget med en fuktig klut – det er det beste for både plagget og miljøet. 
 

Vasking

Følg vaskeanvisningen.  
Vask ved riktig temperatur og sammen med lignende farger. 

Lukk alle deler og tøm lommene 

Lukk alle knapper og spenner, trekk opp glidelåser og fest alle borrelåser. Da unngår du unødig slitasje på de ulike delene av plagget og på ytterstoffet. 

Tøm lommene, slik at du ikke får en liten stein eller lignende i maskinen.


Vrangsiden ut

Vask plagget med vrangsiden ut for å redusere slitasjen på ytterstoffet. 

Unngå tøymykner 

Ikke bruk skyllemiddel, da det kan gjøre plagget mindre vannavvisende.  


Ikke la plaggene ligge våte

Ta klærne ut av vaskemaskinen umiddelbart etter at programmet er ferdig. Da unngår du at et plagg farger av.  
 


Vasking av fleece 

Unngå så langt mulig å vaske fleecen. Prøv å lufte plagget og punktvaske eventuelle flekker.  
 
Hvis fleecen virkelig trenger en vask, anbefaler vi å bruke vaskeposen Guppyfriend. Den fanger opp mikroplastpartikler som syntetiske materialer kan avgi i vask og hindrer dermed at disse havner i innsjøer og hav. Dessuten vaskes klærne mer skånsomt i posen og holder dermed lengre! 

 

Tørk plagget og reaktiver vannavvisningen 

Tørk alltid i skap eller tørketrommel, men ved lav temperatur.   
  
For at ytterplaggets vannavvisning skal reaktiveres må det varmebehandles etter vask. Det gjør du ved å tørke plagget i tørkeskap/tørketrommel ved samme temperatur som anbefales ved vask. Da unngår du at teipede sømmer løsner.  
 
Tørkes i tørketrommel ved lav varme for å reaktivere impregneringen. Har du ikke tørketrommel, kan du henge plagget i et tørkeskap eller bruke et strykejern. Pass på at du ikke bruker damp eller for høy varme på strykejernet. Følg vaskeanvisningen. For å unngå at plagget tar skade må du legge et tynt bomullsklede mellom plagget og strykejernet når du stryker. Kledet bidrar dessuten til å fordele varmen jevnt. 
 
Selv om plagget har tørket hengende, er det ikke for sent å varmebehandle det etterpå! 

 

På tide med ny impregnering?

Selv om du tørker ytterplaggene på riktig måte, vil vannavvisningen gradvis bli vasket vekk – etter cirka ti gangers vask må plagget impregneres på nytt. Det er enkelt å teste om impregneringen fortsatt er intakt: Spray eller sprut litt vann på plagget. Hvis vannet perler seg og renner av, er overflateimpregneringen intakt. Hvis vannet i stedet trenger inn under stoffet, er det på tide å impregnere plagget på nytt.  
 
Det er viktig at plagget er rent når det impregneres på nytt. Ellers blir smuss og fett kapslet inn og plaggets funksjon svekket. 
 
Impregnering får du kjøpt i velassorterte sports- og fritidsbutikker. Husk at impregneringen skal være PFC-fri! 

Vaske UV-plagg

For at  UV-plagg skal bevare den høye solbeskyttelsen må de vedlikeholdes på riktig måte. Heldigvis er det enkelt! 
 

Vasking

  • Skyll plagget etter bruk. 
  • Skyll grundig i kaldt vann fra springen når dere er ferdige med å bade for dagen. 
  • Vreng plagget. 
  • Følg vaskeanvisningen på plagget. 
  • Bruk vaskemiddel uten blekemiddel. 
  • Plagget skal ikke oppbevares vått i et håndkle etter bruk.
  • Plagget skal både skylles og strekkes ut etter bruk for å fjerne salt, klor eller sand som kan være igjen i plagget. Dette bidrar til å bevare utseende, farge og solbeskyttelse.
      

Tørking 

Ikke tørk plagget i sol eller tørketrommel. I stedet skal plagget tørkes i skyggen eller innendørs. 

 

Vaske ulike materialer

Ulike materialer har ulike behov. Viskose er svært følsom når den er våt, og ull kan ofte bare luftes etter bruk. Gjennom en større forståelse for ulike materialer kan du holde plaggene pene lenger. 
 

Ull

Ull tiltrekker seg ikke mye smuss. Derfor er det ofte tilstrekkelig å  børste og lufte ullplagget for å holde det rent.  Ull er selvrensende takket være det tynne laget med lanolin – en type naturlig fett som omgir fibrene og bidrar til å fjerne smuss og urenheter, samtidig som det er antibakterielt.  
 
Hvis ullplagget må vaskes, holder det seg best hvis du bruker et vaskemiddel spesielt beregnet for ull og velger vaskemaskinens håndvask- eller ullvaskeprogram. Ull trenger et spesielt vaskemiddel som ikke inneholder enzymer, i motsetning til andre vaskmidler. Enzymer løser nemlig opp proteiner, og ull består av proteinet kreatin. 

 


Viskose og lyocell

Viskose og lyocell er fibrer som er følsomme når de er våte, og kan da faktisk gå i stykker. Derfor bør du vaske viskose og lyocell på et finvaskprogram, gjerne i vaskepose.  
 
Når disse materialene er våte, trekker de seg lett sammen og blir harde og stive. Strekk derfor plagget veldig forsiktig mens det fortsatt er vått. Stryk plagget etter at det har tørket, så får det tilbake sin opprinnelige form og glans.  
 
 
*Environmental assessment of Swedish clothing consumption - six garments, sustainable futures, Mistra future fashion: 2019)