Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Arve, selge, leie og resirkulere

Det beste beviset på at et plagg er av god kvalitet er hvordan det ser ut når barnet har vokst fra det. Har det bevart fasongen og funksjonaliteten, og fortsatt er så pent at du vil gi eller selge det videre, er plagget av god kvalitet. Da har vi lykkes.

Vårt mål er tre barn i hvert plagg. Det betyr at vi ønsker at plaggene våre skal arves i minst tre ledd. Og etter drøyt 40 år har vi kommet et stykke på vei. For eksempel lar 71 % av kundene våre mindre søsken arve klærne, 64 % gir dem videre til slekt eller venner og 62 % selger dem videre*. Så når plagget til slutt er for lite, oppfordrer vi til å la det gå i arv til et yngre søsken, søskenbarn eller vennebarn. Eller selge det videre.  

 

* Kilde: Polarn O. Pyrets kundeundersøkelse februar 2019. 

 

Visste du at vi ligger på topp som et av Sveriges mest søkte varemerker innen vår kategori hos ledende, nordiske second hand-aktører – og lenge har ligget på førsteplass på svenske Blocket? 

 

Leie plagg 

Du kan velge å leie klærne våre via utleietjenesten Tuckify, der du finner utvalgte ytterklær fra Polarn O. Pyret. Ved å leie ut plagg kan vi forlenge levetiden til enda flere produkter, noe som hjelper oss med å nå målet om tre barn i hvert plagg.  

 

Resirkulere plagg 

Fra et miljøsynspunkt er gjenbruk av klær det aller beste. Men hva gjør du når plagget til slutt har gjort sitt?  

Når det ikke lenger er mulig å bruke et plagg, er det viktig at det leveres til resirkulering og ikke havner i husholdningsavfallet. I dag finnes det ulike løsninger for utslitte tekstiler i ulike kommuner, og de fleste tilbyr en eller annen form for innsamling til gjenvinningsstasjoner.  


Det er mulig å resirkulere tekstiler, men det er ytterst få plagg som kan resirkuleres til et nytt plagg, ettersom det ikke finnes noen fullt utviklet prosess for å resirkulere selve fibrene i tekstilene. Det som gjør saken ekstra vanskelig, er at dagens plagg ofte består av flere ulike materialer, for eksempel bomull og polyester, 
plastknapper og metall i glidelåser. Derimot kan tekstilene for eksempel bli fyllstoff i leketøy og puter ved at man leverer utslitte klær til gjenvinningsstasjoner for klær.  


Vi ønsker å bidra til å påvirke utviklingen og deltar derfor i Svensk Handels bransjedialog 
Textiles For Recycling (T4RI). T4RI jobber for å utvikle gode systemer for innsamling, sortering, gjenbruk og resirkulering av tekstilprodukter slik at det blir enkelt for deg som forbruker.