Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Asabea og Opokua om det fjerde trimesteret

Hva innebærer det fjerde trimesteret? Det svarer Polarn O. Pyrets graviditetseksperter Asabea og Opokua Britton på her! I tillegg får du tips og råd om amming og den første tiden med din nyfødte baby.

En graviditet varer som kjent i ni måneder og deles inn i første, andre og tredje trimester, som alle består av tre måneder hver. Jordmoren Asabea og doulaen Opokua, som dessuten er søstre, bruker begrepet "fjerde trimester" for å beskrive de tre første månedene etter fødselen, når babyen trenger en langsom tilpasning til livet utenfor livmoren.


– Det nyfødte barnet kjenner bare til livet i livmoren, med dempede konstante lyder og mørke. Babyen blir ofte vugget, er aldri alene, ligger i vann, har det alltid varmt og godt, den er naken, aldri sulten og så videre. Plutselig befinner babyen seg utenfor livmoren, der det kan være både varmt og kaldt, tørt og vått. Den må ha på seg klær og bleie, kjenner sult og tørst for første gang, må iblant ligge alene, har masse plass og blir ikke alltid båret. Det er en stor omstilling som du bør ha forståelse for, sier Asabea.

Opokua fikk nylig en baby – noe som også betyr at Asabea er blitt tante igjen!

 

Opokua fødte babyen hjemme
Opokua er selv i fjerde trimester etter at hun nylig fikk en baby – som så dagens lys i en planlagt hjemmefødsel.
– Fødselen ble alt som jeg hadde håpet på! Kanskje ikke å bli sliten og ha store smerter innimellom, men det hører jo de fleste fødsler til. Selv om jeg ved et par anledninger sa at jeg ikke orket mer, tvilte verken jeg eller – våger jeg å påstå – noen andre i rommet et sekund på at jeg ville klare å føde barnet.


Tips til deg som ønsker å amme
De første månedene med en baby er mildt sagt omveltende, og den første tiden handler mye om å amme eller mate babyen med flaske.
Planlegger du å amme, er det fint å ha kjennskap til grunnleggende ammeteknikk, hvordan det skal føles, hvor ofte et nyfødt barn ammer og hva som er bra for velværehormonet oksytocin – og dermed ammingen. Det finnes mange bøker om emnet, for eksempel ”Amning i nöd och lust” av Lin Dahlén. Jeg har dessuten en gratis forelesning i YouTube-kanalen min, der jeg går gjennom det grunnleggende om amming, sier Asabea.

Asabeas tips er at den som ønsker å amme, bør lære seg grunnleggende ammeteknikk før barnet blir født.

 

Hvordan kan du roe et spedbarn som skriker når du allerede har sørget for å dekke basale behov som å mate, skifte bleie og gi babyen nærhet? 

– Gå en tur med babyen i vogn eller sjal, eller sett deg og vugg på en pilatesball. Du kan fortsette med nærhet og tilby mat igjen etter en stund. Hvis du begynner å føle avmakt, er det veldig viktig å be om hjelp fra en partner eller nær venn som kan komme og avlaste. Det kan være veldig tøft og slitsomt å høre barnet skrike i lange perioder, og det er helt normalt å føle seg overveldet. Det viktige er å ikke la det gå ut over barnet, sier Opokua.


Til slutt: Hva skulle dere ønske at noen hadde fortalt dere om den første tiden, før barnet kom?

– En ting det gjerne kan snakkes mer om, er at barn ammer for å få nærhet, trøst og trygghet – ikke bare fordi de er sultne, sier Opokua.

– Jeg skulle ønske at jeg hadde hørt enda mer om fjerde trimester, og at enkelte barn absolutt ikke aksepterer å ligge i vogn eller sove for seg selv. Jeg strevde litt for lenge med vognen og babynestet med det første barnet mitt, før jeg avfant meg med at han trengte nærhet fra meg mer eller mindre konstant, sier Asabea og tilføyer:
– Jeg skulle også ønske at noen hadde fortalt meg at gråt i seg selv ikke er farlig. Du skal naturligvis gjøre alt du kan for å dekke barnets behov, men noen ganger er gråten en måte å uttrykke følelser på, både for barn og voksne – og det kan være positivt!

Hva trenger du av klær til den nyfødte? Opokua tipser!

  • Less is more! Babyer vokser generelt i rasende fart, særlig i begynnelsen.

  • Husk at barnet skal være mye hud mot hud den første tiden. Samtidig bæsjer og tisser mange babyer veldig ofte, og det holder seg ikke alltid inne i bleien.

  • Selv har jeg kjøpt fem bodyer, fem bukser og fire sparkedresser til de første to månedene. Pluss en utedress, siden barnet mitt ble født om vinteren, og tre luer – to tynnere og en strikket. Stort sett alt er kjøpt brukt, det meste fra Polarn O. Pyrets secondhand-avdeling i butikk! 

 

Ønsker du flere tips om klær til den første tiden? Her finner du guiden vår!

Opokua har kjøpt mange brukte babyplagg fra PO.P Second Hand i butikk!