Folkekjære fortellinger
Noen fortellinger fra barndommen lever videre i oss, hele livet. Eksempler på slike er Astrid Lindgrens fortellinger om Lotta fra Bråkmakergata og Barna i Bakkebygrenda, flott illustrert av Ilon Wikland.
I dette unike samarbeidet kommer de folkekjære figurene til liv i vårens kolleksjon. La din barndoms eventyrskatter få leve videre hos barna dine. Lesing åpner nye verdener og vekker fantasien. Eller som Astrid Lindgren selv uttrykte det: «En barndom uten bøker er ingen barndom. Det vil vært som å bli utestengt fra det fortryllende stedet der man kan hente den sjeldneste av alle gleder»
Den uslåelige duoen Astrid & Ilon
Året var 1953 da Ilon Wikland la sin førstefødte datter i vognen, tok med noen av tegningene sine og oppsøkte forlaget Rabén & Sjögren for å treffe Astrid Lindgren. Det ble et livsomveltende møte.
På denne tiden sto Ilon uten jobb og hadde lite penger – og hun var fast bestemt på å skaffe seg jobb som illustratør. Astrid, som allerede hadde gitt ut flere bøker, hadde jobbet som redaktør i Rabén & Sjögren siden 1946. Hun tok en titt på Ilons tegninger, ga henne et avsnitt fra manuskriptet til Mio, min Mio og oppdraget med å tenke på hvordan det kunne illustreres. Det tok ikke lang tid før Ilon var tilbake på forlaget med et forslag – og Astrid ga henne jobben!
Møttes ofte hjemme hos Astrid
Astrid og Ilon samarbeidet i mange år. De møttes ofte i Astrids leilighet i Dalagatan i Stockholm for å drøfte nye manus og illustrasjoner. Ilon var utrolig ambisiøs i tegnearbeidet, og la stor vekt på å fange karakterene til personene i fortellingene. Iblant hentet hun inspirasjon fra sin egen familie. Lotta fra Bråkmakergata og Kristi i Barna i Bakkebygrenda er basert på to av Ilons fire døtre, Anna og Birgitta.
Miljøer fra barndommen
Ofte hentet Ilon også inspirasjon fra steder hun selv har opplevd.
«Til tegningene av den idylliske Bakkebygrenda brukte jeg mye av det som hadde festet seg i minnet fra den lykkelige tiden i Estland – et par hus, noen møbler, interiører og så videre. Mange av barna ligner barndomsvennene og lekekameratene mine fra Haapsalu», forteller illustratøren i boken Ilon Wikland: et kunstnerliv.
Astrid takket Ilon i et brev
Ilon Wikland er den illustratøren som har illustrert flest av Astrid Lindgrens bøker – noe som Astrid blant annet takket henne for i et brev: "Det eneste jeg med sikkerhet vet og føler, er hvor stor takk jeg skylder deg: hvor mye du har betydd for bøkene mine, for dine tegninger har alltid bidratt til at de har nådd ut til leserne. Mange barn vil huske tegningene dine hele livet. De vil bli en uforglemmelig del av barndommen deres".
Om Astrid Lindgren
Astrid ble født i 1907 på gården Näs utenfor Vimmerby i Småland. Hun var 37 år gammel da hennes første bok, Britt-Mari letter sitt hjerte, kom ut i 1944. Året etter slo hun igjennom med Pippi Langstrømpe. Astrid skrev til sammen 34 kapittelbøker og 41 bildebøker som til sammen er oversatt til mer enn 100 språk. 28. januar 2002 døde Astrid i sitt hjem i Stockholm, 94 år gammel.
Om Ilon Wikland
Ilon ble født i Estland i 1930, og kom til Sverige som flyktning da hun var 14 år gammel. Allerede som liten var hun flink til å tegne, og fikk begynne på kunstskole i Sverige.23 år gammel fikk hun jobb som barnebokillustratør. I dag er hun den kunstneren som har illustrert aller flest av Astrid Lindgrens bøker – rundt 30 forskjellige titler.