Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Nå oppdaterer vi bærekraftmerkingen vår!

Nå oppdaterer vi bærekraftmerkingen vår!

I flere år har vi merket de mer bærekraftige produktene våre med ECO-merkingen Environmentally Conscious Option. Vi utviklet merkingen for å veilede dere som er kunder til å gjøre mer bærekraftige valg. De siste årene har vi begynt å bruke stadig flere bærekraftige materialer, og merkingen vår omfatter dermed stadig mer. I dag har vi et sortiment der 58 % av produktene er mer bærekraftige.


Derfor har vi fra og med våren 2018 begynt å fase ut denne merkingen. Istedenfor kommer disse produktene til merkes med de materialene eller sertifiseringene som gjør de mer bærekraftige. For eksempel hvis et produkt er laget av gjenvunnet polyester eller er GOTS-sertifisert. Vi håper at dette skal gjøre bærekraftarbeidet vårt mer lett tilgjengelig, og at valget skal bli enklere for deg som kunde.

 

Alle produktene som er mer bærekraftige oppfyller noen av disse kriteriene:

Global Organic Textile Standard (GOTS)

Global Organic Textile Standard (GOTS) er en verdensledende standard og sertifisering av tekstiler i naturmaterialer. For at et produkt skal bli sertifisert og merkes med GOTS-symbolet er kravet at det er produsert av økologisk dyrket bomull og at det senere, i hele produksjonskjeden, håndteres av fabrikker som er sertifiserte i samsvar med GOTS av en uavhengig part.

 

At bomullen er økologisk betyr at det ikke er blitt brukt syntetiske sprøytemidler eller kunstgjødsel i dyrkingen. Det er bedre for miljøet og for de som arbeider med bomullsdyrkingen. Sertifiseringen omfatter også strenge kontroller av lønn og arbeidsvilkår for alle involverte i hele produksjonskjeden, fra dyrking til ferdig plagg.

 

I tillegg til økologisk bomull, stiller GOTS-standarden blant annet krav til kjemikalieinnhold og -bruk, vannrensing, sporbarhet og separering av produkter samt arbeidsvilkår på fabrikkene. Kontroll av kravene foretas av en uavhengig part.

 

Alle våre klassisk stripete plagg samt ensfargede plagg i hvitt, rødt, blått og grått er GOTS-sertifiserte. Og i hver ny kolleksjon kommer det flere plagg med denne sertifiseringen. Du finner GOTS-symbolet på vaskeetiketten på plagget.

 

LES MER OM GOTS HER

Økologisk bomull 

Bomull som er dyrket uten bruk av syntetiske sprøytemidler eller kunstgjødsel. Denne prosessen er bedre både for miljøet og menneskene som arbeider på plantasjene.

Økologisk ull

All ullen vi bruker er mulesing-fri, det gjelder også vår økologiske ull. Økologisk ull har samme krav som økologisk kjøtt. Disse kravene gjelder dyrehold av sauene som ullen kommer fra, og hvordan bøndene bruker jorden som sauene beiter på.

 

Sauene skal bare spise økologisk for, og må kunne oppholde seg utendørs. Det finnes også regler for hvilke og hvor mye legemidler sauene får om de blir syke, og sauene skal ikke få legemidler dersom dette ikke er nødvendig. Ingen syntetiske plantevernmidler eller kunstgjødsel kan brukes på marken der sauene oppholder seg.

 

I dag er det fortsatt veldig liten tilgang til økologisk ull rundt om i verden, og vår ambisjon er å suksessivt øke utvalget vårt av økologisk ull.

Better Cotton Initiative (BCI)


Vi har vært medlem i den globale nonprofit-organisasjonen Better Cotton Initiative (BCI) siden 2013. Som medlemmer bidrar vi til organisasjonens mål om å endre bomullsindustrien globalt – å forbedre industrien for arbeiderne, miljøet bomullen dyrkes i, samt markedets fremtid. Plagg merket med BCI viser at vi støtter dette arbeidet.

 

Better Cotton produseres av bønder som:
- Effektiviserer sitt vannforbruk og verner om venntilgjengeligheten


- Minimerer skadelig påvirkning fra plantevernspraksis


- Bevarer næringsstoffene i jorden


- Bevarer det naturlige habitatet


- Bevarer kvaliteten i bomullsfibrene


- Fremmer gode arbeidsvilkår


Vi støtter BCI ettersom initiativet er et steg i riktig retning mot en mer bærekraftig bomullsindustri. Det ønsker vi å indikere gjennom å klassifisere det som et mer bærekraftig valg. Samtidig vil vi kontinuerlig etterstrebe vårt mål med at alle bomullsplagg skal lages av 100%

 

LES MER OM BETTER COTTON INITIATIVE HER

Gjenvunnet polyester og polyamid


Polyester og polyamid kommer fra ikke-fornybare kilder. Å bruke gjenvunnet polyester og polyamid minsker forbruket av nye fibre fra disse kildene og bevarer jordens ressurser. Noen av fleeceplaggene våre er for eksempel laget av gjenvunnet polyester fra gamle PET-flasker. Og vårt UV-badetøy er laget av gjenvunne polyamidfibre fra gamle fiskegarn.

Gjenvunne materialer

For, linning eller skallmaterialer som kommer fra gjenvunnet polyester eller polyamid. Å bruke gjenvunnet polyester og polyamid minsker forbruket av nye fibre fra ikke-fornybare kilder og bevarer jordens ressurser.

 

I TILLEGG

I tillegg til sertifiseringene våre har vi strenge kjemikalierestriksjoner. Vi er også medlem i flere organisasjoner og forum som har som mål å gjøre bransjen mer bærekraftig, i tillegg støtter vi Human Bridge. Vi har også en dyrevernpolicy som sier at dyr skal beskyttes mot unødvendig lidelse og sykdom. En policy som også våre eksterne leverandører må følge.

Kjemikalierestriksjoner 

Vi i Polarn O. Pyret kvalitetssikrer alltid produktene våre ut fra et miljø- og helseperspektiv. Målet vårt er å arbeide proaktivt med kjemikaliespørsmål, noe som gjør at vi i mange tilfeller går et steg lengre enn det loven krever.


Alle vannavvisende plagg fra Polarn O. Pyret, det vil si de fleste av ytterplaggene våre, er helt uten impregnering som inneholder perfluorerede stoffer, også kalt PFC-er. PFC-er forekommer ofte i impregneringer som gjør tekstiloverflater smuss- og vannavvisende. Vi har valgt å helt fase ut disse stoffene siden de har en negativ effekt både på miljøet og helsen hos mennesker og dyr. Siden 2015 har vi brukt PFC-frie impregneringer som ikke bare oppfyller kjemikaliekravene, men også kravene til kvalitet og funksjon. 

 

Fra og med våren 2019 kommer samtlige av våre ytterplagg til å impregneres med BIONIC-FINISH ECO, en PFC-fri teknikk som imiterer vannavvisning i naturen. Det er viktig at du varmebehandler plagget etter vask for å reaktivere den vannavvisende impregneringen. Dette kan du gjøre ved å tørke i trommel, tørkeskap eller stryke klærne. Når du har vasket plagget noen ganger og merker at de ikke lengre støter bort vann er det på tide å impregnere plagget på nytt med PFC-fri impregnering.

 

Vi har i mange år jobbet med en liste med strenge kjemikalierestriksjoner som omfatter alle kjemikaliene vi ikke tillater. Enkelte stoffer tillater vi ikke i det hele tatt, mens andre kan tillates i begrensede mengder. Listen er basert på svensk lov, amerikansk lov, det europeiske kjemikalielovverket REACH samt anbefalinger fra bransjeorganisasjoner. Kjemikaliekravene kontrolleres med stikkprøvkontroller av kjemikalietester utført av tredjepartslaboratorier, og skjer både under produksjon og på plagg som er hentet direkte fra butikk. 

 

Forskningen på kjemikalieområdet går stadig fremover. Derfor er vi medlemmer i Kemikaliegruppen som drives av Swerea IVF og som har over 100 medlemmer. Formålet med gruppen er å spre oppdatert informasjon om kjemikalie- og miljørelaterte spørsmål samt være en støtte og gi verktøy for arbeidet med kjemikaliepørsmål Vi har deltatt i forumet siden 2006.

 

LES MER OM T4RI HER

LES MER OM KEMIKALIEGRUPPEN HER

 

Textile for Recycling (T4RI)

Siden 2014 har vi deltatt i prosjektet Textile for Recycling (T4RI). Gruppen vil bidra til at tekstilbransjen tar sin del av ansvaret for at tekstiler først og fremst gjenbrukes, deretter gjenvinnes på beste måte og som siste alternativ forbrennes. T4RI har i tillegg som mål å påvirke beslutningstakerne til å innføre systemer og lover rundt gjenvinning av tekstilavfall, siden det i dag ikke finnes noe bærekraftig system for gjenvinning av klær. 

Sweden Textile Water Initiative (STWI)

Siden 2010 har vi deltatt i prosjektet STWI der vi sammen med flere andre svenske tekstilprodusenter har utarbeidet retningslinjer for mer bærekraftig vannforbruk. Vi deltar som medlem i nettverket for å få informasjon og for å utveksle kunnskap om arbeidet med å sørge for at retningslinjene følges i leverandørleddet.

 

LES MER OM STWI HER

SOSIALE VILKÅR

Alle produkter vi selger skal være produsert i samsvar med internasjonale standarder og rammeverk for arbeidsvilkår og menneskelige rettigheter. Uansett om det er vi selv som har produsert produktet eller om det er produsert av et eksternt varemerke, som for eksempel et par sko fra Kavat. Derfor har vi tydelige vilkår som leverandører av egne varer og eksterne varemerker skal leve opp til, med kontroller og kontinuerlige forbedringer. 

 

Vi deltar i Amfori-BSCI, et internasjonalt initiativ der over 2000 deltagere fra mer enn 40 land sammen arbeider for å skape kontinuerlige forbedringer i den globale leverandørkjeden. Samt støtter organisasjoner som arbeider for sosial rettferdighet innen ulike områder.

 

KONTROLLER OG FORBEDRINGSARBEID

Vi kontrollerer løpende at våre leverandører følger våre krav, både via interne og eksterne, uavhengige granskninger. Hvis fabrikken bryter mot noe punkt, skaper vi en tiltaksplan sammen med leverandøren, som vi siden følger opp. Hvis det forekommer alvorligere overtredelser, oppfordrer vi leverandører til å omgående innføre tiltak for å stoppe dette. Hvis leverandører ikke innfører passende tiltak, kan det føre til at samarbeidet avbrytes. Vi synes det er viktig å alltid gi leverandøren en mulighet til å gjøre forbedringer og skape et bedre arbeidsmiljø, for å unngå at de ansatte plutselig står uten inntekt.

 

Overtredelser vi aldri aksepterer:

- Barnearbeid

- Tvangsarbeid

- Manglende grunnleggende brannsikkerhet i produksjonen eller i boliger

- Alvorlig fare for arbeidernes liv og/eller helse

- Fysisk eller psykisk mishandel

- Alvorlig miljøfare

- Å nektes tilgang til produksjonsanlegget

- Manglende engasjement eller uvilje til å forbedre

- Ulovlig produksjon hos underleverandør

- Etisk forretningsvirksomhet

Amfori-BSCI

Vi samarbeider gjerne med andre aktører for å forbedre vilkårene for arbeidere i leverandørkjeden. Derfor har vi vært medlemmer i Business Social Compliance Initiative (BSCI) siden 2005. Vi deler også oppførselskode med BSCIs 1300 andre selskaper, noe som gir ekstra tyngde i diskusjonen med leverandører.

Kravene våre til godkjente arbeidsvilkår baserer seg på FNs deklarasjon om menneskelige rettigheter samt ILOs arbeidsrettskonvensjoner. Disse sammenfattes også i vår oppførselskode, og alle leverandørene våre forplikter seg til å arbeide ut fra prinsippene i denne.

 

Oppførselskoden inkluderer krav til:

- foreningsfrihet og rett til å inngå kollektivavtale

- diskrimineringsforbud

- rimelig lønn

- rimelige arbeidstider

- helse og sikkerhet på arbeidsplassen

- forbud mot barnearbeid

- spesiell beskyttelse for unge arbeidstakere

- forbud mot tvangsarbeid

- trygge ansettelsesvilkår

- miljøpåvirkning

- etiske forretningmetoder og forbud mot bestikkelser.

 

LES MER OM BSCI OG OPPFØRSELSKODEN HER

Human Bridge

I de tilfellene dette er mulig leverer vi klær som blir til overs til Human Bridge. De gir klærne videre til de som behøver dem. I løpet av høsten 2017 donerte vi vårt seneste bidrag på rundt 9500 feilfrie plagg.

 

LES MER OM HUMAN BRIDGE HER

Bangladesh Accord

I 2014 skrev vi under på "The Accord on Building and Fire Safety in Bangladesh" som har til formål å sikre arbeidsvilkårene i tekstilfabrikkene i Bangladesh. Nå er kontrakten utløpt, men vi ønsker at dette viktige arbeidet skal fortsette og har derfor skrevet på den nye avtalen "The transition Accord", som er en fortsettelse på den tidligere avtalen. The transition Accord kommer til å gjelde frem til Bangladesh selv er klar til å ta ansvar for sikkerheten til landets arbeidere.

Redd Barna

Vi hører på dere! Da vi spurte dere om hvilken veldedig organisasjon vi bør støtte, svarte dere Redd Barna. Nå kan vi med stolthet si at Polarn O. Pyret og Redd Barna har inngått et nordisk samarbeid. Vi støtter Redd Barna i deres arbeid med å gi flere barn en trygg oppvekst, vi gir derfor overskuddet fra salg av poser til Redd Barna. Dette er første steg i vårt samarbeid, flere prosjekt kommer i framtiden. 

DYREOMSORG

Vi har en dyrevernpolicy som blant annet sier at dyr skal behandles godt og beskyttes mot unødvendig lidelse og sykdom. En policy som også våre eksterne leverandører må følge.

Dyrevern

Vi vil at dyrene skal behandles godt og anser at ingen dyr skal behøve å lide for at vi skal kunne produsere våre klær. Derfor tar vi helt avstand fra mulesing, noe som er et plagsomt inngrep på merinosauer der man skjærer bort hudfolder fra bakdelen på lammet. Når vi kjøper merinoull, krever vi derfor alltid et sertifikat på at mulesing ikke er blitt brukt i prosessen. Ull fra angorakanin bruker vi ikke i det hele tatt. Vi bruker aldri dun eller fjær i produktene våre, og i dag finnes det avanserte alternativer til disse som lever opp til våre krav. Vi bruker heller ikke noen form for pels eller pelsdetaljer, og i de få tilfellene vi bruker skinn eller lær, tar vi dette fra biprodukter fra kjøttindustrien.