Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

5 vanlige myter om tøyvask

Vi støter ofte på nye og gamle myter om hvordan man skal vaske tøy. Her slår vi hull på de vanligste!

#1
PO.P-tøy til nyfødte må vaskes før bruk

Myte! Vi tillater ikke bruk av farlige kjemikalier eller stoffer som kan virke irriterende på følsom babyhud i noen av produktene våre. Det skader ikke å vaske plaggene før bruk (hvis man absolutt vil det), men det er altså ikke nødvendig!

 

#2
Heller mer vaskemiddel enn mindre

Myte! Tøyet blir ikke renere av å bruke mye vaskemiddel. Tvert imot kan vaskemiddelrester som er igjen i tøyet, misfarge plaggene, og det kan forårsake allergi hos følsomme personer. Dessuten er det ikke bra for miljøet, da overskytende vaskemiddel skylles ut i avløpet.

 

#3
Fargen fester seg ved 60 grader

Myte! Ulike typer farger reagerer forskjellig ved ulike temperaturer. Derfor kan man ikke si at fargen fester seg ved 60 grader. Er du bekymret for at et plagg skal farge av, kan du vaske det separat én gang for å fjerne eventuell overskuddsfarge. Imidlertid er det viktig å bruke temperaturen som er angitt på vaskeanvisningen!

 

#4
Bakteriene drepes ved 60 grader

Myte! Det gjør ingen forskjell om du vasker tøyet på 40 eller 60 grader. Bakteriene trives der det er smuss, og den beste måten å unngå dem på er å vaske skittent tøy i henhold til vaskeanvisningen. Ved behov kan du kjøre vaskemaskinens rengjøringsprogram for å fjerne eventuell bakterievekst i maskinen.

 

#5
Det er viktig å bruke tøymykner

Myte! Riktignok blir tøyet mykt, men tøymykner er ikke bra verken for tøyet eller miljøet. For eksempel gjør det at stretchjeansen mister formen, membranen i funksjonsjakken slutter å puste og håndklærne absorberer fuktighet dårligere. Dropper du tøymykner, tilfører du heller ingen unødige kjemikalier i vassdragene våre.

Ønsker du å lese alle våre smarte tips til hvordan du bevarer plaggene lengre og vasker mer bærekraftig, kan du gå inn på vår vaskeguide!