Oppdag naturen med barn
Å bruke tid ute i naturen sammen med barna er en selvfølge for friluftseksperten Jonas Westbom. Men hva skal man tenke på for at det skal bli en vellykket utflukt? Og hvordan kler man barna? Jonas har svarene!
Fra filmregissør til friluftsekspert – i dag jobber Jonas på heltid med å fremme friluftsliv og har gjort skogen til sitt nye spillerom.
– Jeg bodde inne i byen og var midt i karrieren som filmregissør. Jeg følte meg trygg i det men også litt tapt, både personlig og i verden. Når min sønn Otto ble født hadde jeg pappapermisjon en lang periode, da ble målet å besøke alle Stockholms naturreservat. Det finnes omkring 330 av dem. Det var en fantastisk verden som åpnet seg! Jeg og familien hadde veldig godt av å være mye ute og vi kom nærmere hverandre på den måten. Da kjente jeg at det er dette jeg vil gjøre med livet mitt.
Og nå har du forvandlet din interesse til et yrke på heltid?
– Ja! Nå jobber jeg med å tilgjengeliggjøre friluftsliv for flere grupper, som kanskje ikke naturlig ville brukt mye tid ute. Egentlig er det en veldig billig fritidsaktivitet. Det handler ikke om å kjøpe dyre skallplagg, det kan du kjøpe brukt. Det handler ikke om å vite hvilken tursti som er best. Å tilgjengeliggjøre friluftsliv og natur handler om å jobbe med innstillingen. Skogen er enkel å komme seg til og både gøyal og avslappende å leke i. Barn som får en følelsesmessig kobling til natur og miljø blir mer interessert i å ta vare på miljøet også.
Jonas er også initiativtaker til ”Studiefrämjandets Utepappor”, de kombinerer friluftsliv med samtaler om papparollen.
– Idéen fikk jeg da jeg var hjemme med Otto. Gjennom «Friluftsfrämjandet” og andre Facebookgrupper fikk jeg kontakt med likesinnede som ville være ute i naturen. Disse turene ble forvandlet til en slags studiesirkel der vi snakket om hvilke fedre vi ville være og hvilke verdier vi ville føre videre. «Utepappor»-kurset bygger nettopp på disse tankene. En gjeng fedre treffes i naturen sammen med barna sine. Mange blir venner og fortsetter å henge med hverandre etterpå.
Hvilke aktiviteter passer med barna ute i naturen?
– Det viktigste å tenke på er at barn ikke er tilhenger av å gå så lang. Barn liker å leke og være på en plass. Til å begynne med lar jeg barna kjede seg litt, så finner de plutselig på mange fantastiske ting. Mange ting vi voksne gjør i hverdagen er ubegripelige for barn, men naturlivet er enkelt. Hele sommeren har vi plukket blåbær og spist blåbær. Barna forstår greia. Vi ser på hva som finnes omkring oss i hverdagen og oppdager det sammen.
Hvor viktig er pakkingen?
– Pakk et liggeunderlag, det er mye bedre enn sitteunderlag. På et liggeunderlag kan man sitte nær hverandre, så slipper man også å bli kald. Regnbeskyttelse er også veldig bra! Det kan man tulle seg inn i – en perfekt hytte! Også enkle sovesaker er koselig å ha med seg, av og til legger vi oss i skogen eller under en vindbeskyttelse og bare sover en time midt på dagen. Det gjør at barna blir vant til overnattinger i telt.
Hvordan kler du barna for en heldag ute i naturen?
– Jeg mener det finnes to måter å kle barn. På tradisjonelt vis med ull innerst, mellomlag (fleece eller ull) og skalltøy. Eller så kler man barna som de fleste voksne kler seg, med kun ullundertøy og skallplagg. Når man sitter stille adderer man et forsterkningsplagg, eller et tykt pledd, utenpå skallplagget. Det er et bra alternativ når man skal være i mye aktivitet, men ikke bli svett eller kald når man sitter ned. Det viktigste er at det skal være enkelt for barna å bevege seg i klærne. Små barn som ikke rører seg så mye kan trenge flere lag, og et større barn kan klare seg med to lag. Det kommer an på hvor mye barnet beveger seg.
Og på beina?
– Gummistøvler med ullsokker er kjempebra, det kan også fungere et stykke ut på vinteren om ikke det er for kaldt. Da vet man at føttene holder seg varme og tørre.
En tabbe Jonas har gjort er å pakke for lite mat.
– Pakk alltid mer mat enn du tror! En gang tok jeg med en brødskive til lunsj og en banan som mellommåltid. Det resulterte i at vi spiste opp alt før lunsj.
Til slutt: Hvordan nærmer man seg friluftslivet om ikke man er et friluftsmenneske?
– Det finnes mest sannsynlig en skog i nærheten, da pleier jeg å starte med å gå dit uten barnevogn. Ha som mål å finne en egen plass, og det skal være en hemmelig plass, bort fra stiene, der dere kan bygge en hytte eller spise mat. Det er en bra start. Så kan man også begynne i andre enden, man kan telte hjemme. Jeg har sovet i telt i stua, avslutter Jonas.
Foto: Jonas Westbom
Navn: Jonas Westbom
Familie: Jennie, Ville, Otto och Love
Gjør: Tilrettelegger for friluftsliv
Bor: Stockholm
Instagram: @Away_into
Mer fra Jonas: 5 gøyale aktiviteter for barna å gjøre i skogen