Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Størrelsesguide barn

Når klærne sitter som de skal på barnet, kommer alle funksjoner til sin rett, plaggene slites mindre og gir god bevegelsesfrihet, slik at de er behagelige å ha på og leke i. Dette gjelder både for funksjonsplagg og plagg generelt. Her svarer vi på en del av de vanligste spørsmålene vedrørende barnestørrelser.

Finne riktig størrelse

For å finne riktig størrelse til barnet må du måle barnets lengde. Husk at barn ofte vokser i rykk og napp, så mål på nytt hvis det har gått noen uker siden sist. Barnets lengde i centimeter viser hvilken størrelse barnet trenger. Ved siden av størrelsene er det angitt alder, noe som gir en pekepinn for dem som ikke har mulighet til å måle barnet. Men du bør alltid måle barnet så sant du har mulighet.

Hvordan skal plagget sitte?

Når det gjelder vanlige klær, skal du ta utgangspunkt i det som føles best for barnet. Kontroller at barnet kan bevege seg uhindret, at det ikke er noe som strammer eller gnager. Den nederste delen av ermene skal ikke slutte høyt opp på armen eller ligge over fingrene. Den nederste delen av buksebena på vanlige bukser bør ikke slutte over foten, men barnet skal heller ikke tråkke på den. Og skrittet skal ikke gå langt ned og hindre barnet i å løpe fritt. 

Teste om yttertøyet passer:

Jakke:

- La barnet strekke armene rett opp. Den nederste delen av ermene skal da dekke håndleddene.

- Du skal kunne ta et godt tak rundt jakken nederst i ryggen. Det viser at det er plass til lag 1 og 2.

 

Bukse/dress:

- La barnet ta noen lange skritt. Dette skal være lett.

- Refleksene på bena skal være godt synlige.

- Barnet skal ikke tråkke på den nederste delen av buksebena.

- La barnet sitte på knærne. Den nederste delen av buksebena skal ikke slutte ovenfor foten og det skal være behagelig å sitte uten at plagget strammer i baken.

- Du skal kunne ta et godt tak i skuldrene uten at det strammer i skrittet.

- Du skal kunne ta et godt tak rundt buksen i livet. Det viser at det er plass til lag 1 og 2.

Spørsmål og svar om babytøy:

Hvilken størrelse skal jeg kjøpe før babyen er født?

Det kan vi ikke gi noe nøyaktig svar på men vi anbefaler å ha noen plagg i størrelse 50 åpent kjøp i to uker noen i størrelse 44 og noen i størrelse 56. Ta vare på kvitteringen og spør om det er mulig å levere plaggene tilbake hvis en størrelse er for liten når babyen er født . Og hvis noe er for stort vil det passe etter hvert. Her kan du se vår liste over plagg som babyen trenger den første tiden!

 

Hvor stor skal vindfleecedressen være?

Babyen må ha plass til 2–3 lag under dressen. Dressen kan babyen vokse i lenge. Først kan du brette den over hender og føtter. Når det ikke er mulig lenger, kan du supplere med utesokker/tøfler og vanter, og bruke dressen ennå en stund. Imidlertid er dressen for liten hvis den strammer eller etterlater gliper på ben og armer. Tenk på at for stort yttertøy reduserer sikkerheten når babyen sitter i barnesetet i bilen! 

 

Hvor stor skal luen være?

Luen skal ikke etterlate merker i pannen og du skal lett kunne stikke et par fingrer under kanten. Luen skal dekke ørene. Har luen en tendens til å gli opp, er den for liten. Skal du kjøpe lue før babyen er født, stemmer våre størrelsesangivelser gjerne godt med babyens alder. 

 

Hvor store skal utesokkene/tøflene være?

Vi anbefaler gjerne å kjøpe den minste størrelsen den første tiden. Sokkene/tøflene er imidlertid for små hvis tærne til babyen blir presset mot den fremre delen av sokken. Hvis de har lett for å gli av i vognen kan våre votteholdere holde dem på plass!

 

Hvor store skal sokkene være?

Sokkene skal sitte oppe, hælen skal sitte på plass og stoffet skal ikke stramme rundt foten. Sokker trenger knapt å vaskes den første tiden, så to par i størrelse 10-12 og to i størrelse 13-15 er en god start hvis du handler før babyen er født. Våre myke, ribbestrikkede sokker til de minste sitter godt på foten og er veldig populære! 

 

Hvor store skal de første skoene være?

Når barnet begynner å gå, er det på tide å kjøpe de første skoene. Velg lette sko med slett såle, slik at skoene ikke setter seg så lett fast mot underlaget. Velg gjerne litt høyt skaft, slik at skoene sitter stødig og gir god balanse. Skoene bør dessuten ha god pusteevne, da små barn svetter mye.

Les mer om valg av sko i vår skoguide!

 

Spørsmål og svar om yttertøy:

Hvilken størrelse skal barnet ha i yttertøy?

For å finne riktig størrelse må du måle barnets lengde. Husk at barn ofte vokser i rykk og napp, så mål på nytt hvis det har gått noen uker siden sist. Barnets lengde i centimeter viser hvilken størrelse barnet trenger. Ved siden av størrelsene er det angitt alder, noe som gir en pekepinn for dem som ikke har mulighet til å måle barnet. Lengde går imidlertid foran alder når du skal finne riktig størrelse, ettersom alle barn er forskjellige!  

 

Barnet mitt er nøyaktig så langt som en størrelse, for eksempel 110 cm. Hvilken størrelse skal jeg velge?

I dette tilfellet skal du velge størrelse 110.

Barnet mitt er mellom to størrelser. Hvilken størrelse skal jeg velge?

Vi anbefaler gjerne å ta den største størrelsen, ettersom barn vokser i rykk og napp og plutselig har vokst flere centimeter. 

 

Hvordan skal jakken sitte?

La barnet strekke armene rett opp. Den nederste delen av ermene skal da dekke håndleddene. Bruk alltid borrelåsen nederst på ermene for å holde ermene på plass. Bretter du dem opp, blir ikke jakken vanntett. Du skal kunne ta et godt tak nederst i ryggen for å se at det er plass til lag 1 og 2. Sesongene er lange, så det må være plass til å vokse. 

 

Hvordan skal buksen sitte?

Det skal være lett for barnet å ta noen lange skritt. Refleksene på bena skal være godt synlige. Barnet skal ikke tråkke på den nederste delen av buksebena. Når barnet sitter på knærne, skal den nederste delen av buksebena være på høyde med foten og det skal være behagelig å sitte, uten at buksen strammer i baken. Sesongene er lange, så det må være plass til å vokse. 

 

Hvordan skal dressen sitte?

Det skal være lett for barnet å ta noen lange skritt. Refleksene på bena skal være godt synlige. Barnet skal ikke tråkke på den nederste delen av buksebena. Når barnet sitter på knærne, skal den nederste delen av buksebena være på høyde med foten og det skal være behagelig å sitte, uten at det strammer i baken. Du skal kunne ta et godt tak i skuldrene uten at det strammer i skrittet. Du skal også kunne ta et godt tak nederst i ryggen for å se at det er plass til lag 1 og 2. Sesongene er lange, så det må være plass til å vokse. 

 

Hvordan skal luen sitte?

Luen skal ikke etterlate merker i pannen og du skal lett kunne stikke et par fingrer under kanten. Luen skal dekke ørene. Har luen en tendens til å gli opp, er den for liten. Våre størrelsesangivelser stemmer ofte godt med barnets alder. 

 

Hvordan skal vottene sitte?

Fingertuppene skal ikke trykke mot vottene, for da vil barnet fryse på hendene. Det skal være lett for barnet å bevege hendene. Tenk på at forskjellige produsenter opererer med forskjellige størrelsesmål på votter. 

 

Hvordan skal finlandshetten/halsen sitte?

Velg samme størrelse som barnet bruker i luer. De skal verken sitte for stramt eller henge ned.

 

Spørsmål og svar om badetøy:

Hvilken størrelse skal barnet ha i badetøy?

Størrelsene på badetøy er de samme som for vanlig tøy. For å finne riktig størrelse til barnet må du måle barnets lengde. Husk at barn ofte vokser i rykk og napp, så mål på nytt hvis det har gått noen uker siden sist. Barnets lengde i centimeter viser hvilken størrelse barnet trenger. Ved siden av størrelsene er det angitt alder, noe som gir en pekepinn for dem som ikke har mulighet til å måle barnet. Lengde går imidlertid foran alder når du skal finne riktig størrelse, ettersom alle barn er forskjellige!  

 

Les mer om badetøy og hvordan UV-plagg skal sitte her. 

Øvrige spørsmål og svar:

Hvordan er PO.P-klærne i størrelsene?

Vi foretok nylig en generell oppdatering av barnestørrelsene våre på bakgrunn av tilbakemeldinger fra dere kunder om at størrelsene var for store. Derfor skal størrelsene nå stemme bedre overens med de fleste barns alder. Imidlertid finnes det ingen global standard å rette seg etter, og størrelsene varierer derfor fra produsent til produsent. Vi anbefaler alltid å teste plaggene før kjøp eller å beholde merkelappen på, slik at du kan benytte deg av åpent kjøp hvis plagget ikke passer. Vår størrelsesguide for barn gir deg en ide om hvilken størrelse du bør velge!

 

Kan man hoppe over størrelser?

Det er helt opp til deg – hvis plagget passer to størrelser over tidligere størrelse, kan du velge den i stedet. Pass bare på at barnet kan bevege seg fritt og for eksempel ikke tråkker på buksebena, da det gir unødig slitasje og fare for å falle. 

 

Hvordan er voksentøyet i størrelsene?

Størrelsene i voksentøyet vårt følger standard, så velg størrelsen du pleier å kjøpe. 

Vi hjelper deg!

Har du flere spørsmål vedrørende barnestørrelser og klær, må du gjerne kontakte vår kundeservice eller personalet i alle butikkene våre!

Finn din butik her