Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Symboler

Våre funksjonsplagg er merket med ulike symboler for å veilede deg når du handler, slik at du enkelt kan se hvilke plagg som passer til nettopp ditt barn.

Vindtetthet

At et plagg er vindtett betyr at det stenger vinden ute. Vindtette plagg hjelper barnet med å holde varmen. Noen ganger er bare delene som er mest utsatt for vind, vindtette, for eksempel området rundt ørene på en lue. Andre ganger er hele plaggets hovedfunksjon vindtett, noe som for eksempel er tilfelle for vindjakker.

Vindtetthet testes ved at luft suges gjennom materialet i plagget. Luftgjennomslippet måles i millimeter per sekund.

Slitestyrke

At et plagg er slitesterkt betyr at det tåler slitasje bedre enn andre plagg i samme kategori.

Slitstestyrken til tekstiler kan måles på mange måter. Hos Polarn O. Pyret bruker vi en røff metode som er utviklet for å teste arbeidstøy. Vi utsetter stoffet for slitasje ved hjelp av et grovt sandpapir under vekt for å simulere barn som leker på ulike typer underlag utendørs. Holdbarheten angis i omganger, noe som betyr antall omganger som sandpapiret kan slite på tøyet før to tråder ryker. 

Vanntett

At et stoff er vanntett betyr at vann ikke trenger gjennom det. Hvor grensen går for å kalle et plagg vanntett varierer mellom de ulike klesmerkene. Noen mener at et stoff med 2000 mm vannsøyle kan kalles vanntett, mens vi har satt grensen ved minst 3000 mm. For at hele plagget skal klassifiseres som vanntett må det i tillegg til at stoffet har en vannsøyle på minst 3000 mm, også ha teipede sømmer.

Hva menes med vannsøyle?

Vanntetthet måles i millimeter vannsøyle og viser hvor mye trykk stoffet tåler før vannet trenger inn og gjør det fuktig eller vått. Testen er standardisert, noe som gjør at du kan sammenligne vanntettheten til plagg fra ulike produsenter.

Vanntettheten avgjøres av en membran på baksiden av det ytre stoffet, som har så små porer at vann ikke kan trenge gjennom. Dermed kan plagget bli vått på utsiden, men holde seg tørt på innsiden mot kroppen til barnet.

Vannsøyle

>3 000

Lett regn, ikke noe trykk

 

>5 000

Lett regn og snø.
Tåler et visst trykk, f.eks. å sitte på et vått underlag en kort stund.

 

>10 000

Tåler mye regn og våt snø og økt trykk, f.eks å sitte på et vått underlag en kort stund


Vannavstøtende egenskaper

At et plagg er vannavstøtende betyr at vanndråper perler seg og renner av plagget.

Et vannavstøtende plagg tåler en kort, lett regnskur, men blir det kraftigere regn, vil vannet trenge gjennom. Vannavstøtende egenskaper er også viktig for et vanntett plagg, ellers ville ytterstoffet raskt bli vått og tungt. Vannet ville ikke trenge gjennom hele plagget og gjøre barnet vått, men det ville likevel føles ubehagelig. Derfor kan et plagg både være vanntett og vannavstøtende.

Plagget blir først vannavstøtende når det er behandlet med en vannavstøtende impregnering.

Hvorfor har vi plagg som bare er vannavstøtende?
Det avhenger av bruksområde, barnets alder og hvilke funksjoner vi vil at plagget skal ha. Plagg til nyfødte trenger som regel bare å være vannavstøtende, ettersom så små barn ikke er ute i regnet over lengre tid. Et plagg som bare er vannavstøtende, er gjerne mer fleksibelt og kan derfor være det beste alternativet. Det avhenger rett og slett av hvordan plagget skal brukes.

Pusteevne

At et plagg har pusteevne betyr at det slipper ut overflødig varme og fukt.

Når overflødig varme og fukt slippes ut, holder barnet seg varmt og tørt også når det svetter. Ulike barn har ulike behov når det gjelder ytterplaggets pusteevne: Aktive barn har større behov for klær med god pusteevne enn mer stillesittende barn.

Tapede sømmer

For at et plagg skal være helt vanntett må det både være fremstilt av et stoff med minst 3000 mm vannsøyle og ha teipede sømmer.

Hvis sømmene ikke er teipet, kan vanndråper trenge gjennom de små hullene som symaskinnålen lager i stoffet. Det finnes to typer teipede sømmer, helteipede og semiteipede. Sømmene kan for eksempel være teipet ved skuldrene, men ikke under ermene. Et slikt plagg klassifiseres som semiteipet.

Hvor mange sømmer som teipes avhenger av hvordan plagget brukes og hvor værutsatt de ulike områdene er. 

PO.P WeatherPRO® - Funksjonelle ytterklær for et nordisk klima

Se våre PO.P WeatherPRO-merkede funksjonsytterplagg som beskytter, varmer og holder barnet tørt. Klær som lar barn få være barn!

Se alle PO.P WeatherPRO-plagg her!

Visste du at?

Våre impregneringer inneholder ikke PFC.

 

Du kan lese mer om våre begrensninger for kjemikalier her.