Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Symboler

Symboler

Våre funksjonsplagg er merket med ulike symboler for å veilede deg når du handler, slik at du enkelt kan se hvilke plagg som passer til nettopp ditt barn.

Vindtetthet

At et plagg er vindtett betyr at det stenger vinden ute.

 

Vindtette plagg hjelper barnet med å holde varmen. Noen ganger er det bare de delene av plagget som er mest utsatt for vind vindtette, for eksempel områdene rundt ørene på en lue. Og noen er hovedfunksjonen til hele plagget å være vindtett, for eksempel en vindjakke. Vindjakker brukes ofte til løping og seiling, aktiviteter der du trenger et smidig plagg som holder kald vind ute. 

 

Vindtetthet måles ved å suge luft gjennom plagget i millimeter per sekund.

Slitestyrke

At et plagg er slitesterkt betyr at det kan motstå slitasje bedre enn andre klær i samme kategori.

 

Slitstestyrke hos tekstiler kan måles på mange måter. Vi hos Polarn O. Pyret bruker en tøffe metode som er utviklet for å teste arbeidsklær. Vi utsetter plagget for slitasje med et grovt sandpapir for å etterligne barn som krabber på asfalt. Motstanden angis i runder, det betyr hvor mange runder med sandpapir som kan føres over stoffet før det går i stykker. Det er ingen standardisert test for å teste slitestyrke, alle klesprodusenter bruker forskjellige sandpapir, trykk og hastighet i sine maskiner. Derfor kan man ikke sammenligne slitestyrke mellom ulike produsenter. 

 

Noen ytterplagg består av stoffer som er slitesterke, andre består både av et slitesterkt materiale og er utstyrt med ekstra slitesterkt materiale på utsatte områder som knær og bak. Disse områdene markerer vi da på seddelen til plagget.

Vannsøyle

>3 000

Lett regn, ikke noe trykk

 

>5 000

Lett regn og snø.
Tåler et visst trykk, f.eks. å sitte på et vått underlag en kort stund.

 

>10 000

Tåler mye regn og våt snø og økt trykk, f.eks å sitte på et vått underlag en kort stund


Vanntett

At stoffet er vanntett betyr at vann ikke trenger gjennom det.

 

Hvor grensen går for å kalle et plagg vanntett varierer mellom de ulike klesmerkene. Noen mener at et stoff med 2000 mm vannsøyle kan kalles vanntett, mens vi har satt grensen vår på minimum 3000 mm.

 

For at hele klesplagget skal klassifiseres som vanntett må det i tillegg til å ha stoff med en vannsøyle på minimum 3000 mm, også ha tapede sømmer.

 

Hva menes med vannsøyle?


Vanntetthet måles i millimeter vannsøyle og viser hvor mye trykk stoffet tåler før vannet trenger inn og gjør det fuktig eller vått. Denne testen er standardisert, det betyr at du kan sammenligne hvor vanntette plagg fra ulike produsenter er.

 

Vanntettheten avgjøres av en membran på baksiden av det ytre stoffet med så små porer at vann ikke kan trenge gjennom. Da kan plagget være vått på utsiden, men tørt på innsiden mot kroppen til barnet.

Vannavtøtende

At et plagg er vanntett betyr at vanndråper perler seg og renner av plagget.

Et vannavvisende plagg tåler en kort, lett regnskur, men blir det kraftigere regn, vil vannet trenge gjennom. Vannavvisende egenskaper er også viktig for et vanntett plagg, ellers ville ytterstoffet raskt bli vått og tungt. Vannet ville ikke trenge gjennom hele plagg og gjøre barnet vått, men det vil fortsatt være ubehagelig. Derfor kan et plagg både være vanntett og vannavvisende. 

Plagget blir først vannavvisende når det er behandlet med en vannavvisende impregnering.

Hvorfor har vi klær som bare er vannavvisende?

Det avhenger av bruksområde, barnets alder og hvilke funksjoner vi vil at plagget skal ha. Plagg for nyfødte trenger som oftest bare å være vannavvisende fordi så små barn ikke er lenge ute i regnet. Et plagg som bare er vannavvisende er vanligvis mer smidig og kan derfor være det beste alternativet. Det avhenger rett og slett av hvordan plagget skal brukes.

Pusteegenskaper

At et plagg har pusteegenskaper betyr at det slipper ut overflødig varme og fukt.

 

Når overflødig varme og fukt slippes, holder barnet seg varmt og tørt også når barnet svetter. Ulike barn har ulike behov når det kommer til ytterplaggets pusteegenskap, aktive barn har større behov for klær at klærne har gode pusteegenskaper enn en mer stillesittende barn.

Tapede sømmer

For at et plagg skal være helt vanntett må det bestå av et stoff med minst 3 000 mm vannsøyle og ha tapede sømmer.

Hvis sømmene ikke er tapet, kan vanndråper trenge gjennom de små hullene som nålen til symaskinen lager i stoffet. Det finnes to typer tapede sømmer, heltapede og semi-tapede. Hvor mange sømmer som tapes avhenger av hvordan plagget brukes og hvor utsatt de ulike områdene er for været. For eksempel kan sømmene på skuldrene være tapet, men ikke de under armene. Et slikt plagg klassifiseres som semi-tapet.

Visste du at?

Våre impregneringer inneholder ikke PFC.

 

Du kan lese mer om våre begrensninger for kjemikalier her.