Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Vaskeguide

Vaskeguide

Når man har barn blir det lett mye klesvask. Derfor vil vi tipse om hvordan du kan vaske og tørke for at klærne skal få et langt liv, samtidig som du skåner miljøet.

VASK SMART

Det er mange ting du kan gjøre riktig når du vasker. Følger du i alle fall noen av tipsene nedenfor, vil det gjøre stor forskjell i lengden, både for plaggene og miljøet. Og flere av dem følger du sikkert allerede!

 

1. Sortering

Farge

Når ensfarget tøy vaskes sammen med flerfargede, er det fare for at det farger av på de lysere delene av tøyet.

 

Tenk slik når du sorterer:

- Hvit tøy - vaskes sammen med annet hvit tøy, alle andre farger bør unngås helt.

- Farget tøy - Vaskes med annet tøy i lignende farger.

- Flerfarget tøy - vaskes med annet flerfarget tøy. Tøy med lyse partier vaskes for seg, og tøy uten lyse partier for seg.

 

Temperatur

Sorter også plaggene etter hvilken temperatur som står på vaskelappen. Husk at du kan vaske plaggene på lavere temperatur enn det som står i vaskerådet. Det er bedre for miljøet og mer skånsomt for plaggene. Derfor kan plagg som har ulik anbefalt vasketemperatur, vaskes sammen – dersom du vasker på laveste angitte temperatur.

Visste du at?

Plaggene kan bli misfarget hvis de blir liggende i vaskemaskinen etter at vasken er ferdig? Når våte plagg ligger mot hverandre, hender det nemlig at fargede plagg farger av på andre. Forsøk derfor å henge opp plaggene til tørk kort tid etter at maskinen er ferdig.

2. Dosering

En full maskin

Å vaske fulle maskiner sparer energi, noe som skåner miljøet. En full maskin er når du kan plassere en neve på toppen av vasken når den ligger i maskinen. Husk at det ikke er bra å fylle maskinen for full. Det kan skade både maskinen og klærne.

 

Dosere vaskemiddel

Att överdosera tvättmedel är inte bra då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet, vilket är skadligt för miljön, och för att färgen i plagget kan påverkas. Därför är det alltid bra att använda doseringsmåttet som bukar komma med tvättmedlet. 

 

Ikke bruk skyllemiddel

Vi anbefaler at du ikke bruker skyllemiddel, da det belaster miljøet. Det sliter dessuten på materialet i klærne og gjør dem mindre holdbare.

Visste du at?

Du kan se om du har overdosert ved å se hvor mye skum som dannes når maskinen starter? Hvis det skummer mye, og ikke bare et jevnt, lite skum, har du brukt for mye vaskemiddel. Da vet du at du skal ta mindre neste gang.

3. Tørking

Fra et miljøperspektiv er det best å ikke tørke i tørketrommel eller tørkeskap. I tillegg holder plaggene lengre hvis de henges til tørk i romtemperatur. Men det finnes et unntak. Ytterplagg må faktisk tørkes i tørketrommel eller -skap for å bevare de vannavvisende egenskapene. Og de må bli helt tørre. Derimot er det viktig at du tørker på den temperaturen som er oppgitt i vaskerådet. Står det at plagget skal vaskes på 40 grader, er dette også makstemperaturen når det skal tørkes.

 

Fyll tørketrommelen helt, men ikke pakk den for full. Da blir nemlig tørkingen ujevn og plaggene skrukkete. Det beste er å tørke plagg som har samme tørketid, sammen. Syntetmateriale og bomull har for eksempel svært forskjellig tørketid.

VASKE JEANS

Hvis du tar godt vare på buksene kommer de til å være en trofast favoritt i garderoben i lang tid og bare bli finere og mykere jo mer de brukes. Her gir vi tips om hvordan du bør vaske jeans.

 

Følg vaskerådene


Tøm alle lommer


Vreng plagget

Da unngår du at det blir striper der buksene rynker seg.

 

Vask alltid med lignende farger  

Dette er spesielt viktig jo mørkere de er.

 

Bruk vaskemiddel uten blekemiddel

 

Ikke bruk skyllemiddel 

Skyllemiddel kan påvirke elastisiteten i buksene og er skadelig for miljøet. 

 

Ikke la dem ligge våte

Ta ut buksene med en gang vasken er ferdig. Vreng buksene, rist dem og strekk ut beina.

 

La buksene henge og tørke 

Ikke bruk tørketrommel, da kan de miste passformen.

Husk at!

Jeans er farget med indigo som er en farge som blekner og endres over tid. Det gjelder først og fremst mørke jeans, men også lyse. Derfor bør du være forsiktig når du f.eks. sitter i lyse møbler, siden buksene kan farge av.

Visste du at?

Alle jeans er unike? Alle olabukser har nemlig sin unike fargenyanse ettersom fargen setter seg i materialet på forskjellige måter i fargeprosessen. Og jeans som er slitt, får denne finishen ved at de slipes med sandpapir på forhånd.

VASKE FUNKSJONSYTTERPLAGG 

Vasker du funksjonsytterplagg riktig, holder de lenger. Og måten du tørker plaggene på er faktisk nesten like viktig. Her gir vi deg tips om hva som er lurt å tenke på!

 

Vask

Følg vaskerådet

Vask på riktig temperatur og sammen med liknende farger.

 

Lukk alle knapper og glidelåser

Lukk alle knapper, glidelåser, spenner og borrelåser. Da unngår du unødig slitasje på de ulike delene av plagget og på yttermaterialet.

 

Vrangsiden ut

Vask plagget med vrangsiden ut for å minske slitasjen på yttermaterialet.

 

Ikke bruk skyllemiddel

Ikke bruk skyllemiddel, da det kan gjøre plagget mindre vannavvisende.

 

Ikke la plagget ligge vått

Ta det vaskede plagget ut av vaskemaskinen straks vasken er ferdig. Da unngår du at fargene farger av på andre områder av plagget

 

Vasking av fleece

Unngå så langt mulig å vaske fleecen din. Den kan eventuelt punktvaskes hvis du har fått en flekk et sted, og ellers kan den luftes. Må den vaskes, anbefaler vi å bruke vaskeposen Guppyfriend, som fanger opp eventuelle mikroplastpartikler som syntetiske materialer kan avgi i vask. Plaggene vaskes dessuten mer skånsomt i posen, og holder dermed lengre!

Trenger du å vaske vindfleece? 

Nå selger vi Guppyfriend, en vaskepose som fanger opp mikroplastartikler fleeceplagg avgir i vask, og forhindrer at det havner i havet. Den myke posen sørger også for at klærne vaskes mer skånsomt og dermed holder lengre.

Tørk

Tørk alltid i skap eller tørketrommel, men på lav temperatur

For at plagget skal beholde de vannavvisende egenskapene må det varmebehandles etter vask. Det gjør du ved å tørke plagget på anbefalt vasketemperatur i tørkeskap/tørketrommel. Dermed unngår du at teipede sømmer løsner.

 

På sikt kan du ikke unngå at de vannavvisende egenskapene gradvis forsvinner. Da er det nødvendig å impregnere plagget på nytt. Impregnering kan du kjøpe i velassorterte sports- og fritidsbutikker. Husk at impregneringen skal være uten PFC!

VASKE UV-PLAGG

For at UV-plaggene skal bevare den høye solbeskyttelsen er det nødvendig å behandle plaggene på riktig måte. Heldigvis er dette enkelt!

Vask

UPF 50 betyr at plagget gir 50 ganger mer beskyttelse enn om man ikke bruker noen solbeskyttelse. Det er helt enkelt et veldig smart plagg å ha på seg, spesielt for barn siden huden deres er ekstra ømfintlig. Derfor er det viktig å ta vare på barnas UV-plagg. Heldigvis er dette en enkel jobb!

 

Skyll plagget etter bruk

Skyll grundig i kaldt vann fra springen når dere er ferdige med badingen for dagen.

 

Vreng plagget

 

Følg vaskeanvisningen på UV-plagget

 

Bruk vaskemiddel uten blekemiddel

 

Tørking

Skal ikke tørkes i solen eller i tørketrommel. Heng til tørk i skyggen eller innendørs.

 

VASKE ULIKE MATERIALER 


Ulike materialer har ulike behov. Viskose er veldig skjørt når det er vått, og ull kan ofte bare luftes etter bruk. Få bedre innsikt i ulike materialer og hold plaggene pene lenger.

 

Ull

Ull trekker ikke til seg mye smuss. Derfor er det ofte tilstrekkelig å børste av og lufte ullplagget for å holde det rent. Men hvis du skal vaske plagget, varer det lengst hvis du bruker vaskemiddel til finvask og vasker på ullprogram.

 

Viskose

Viskose er et fiber som er skjørt når det er vått og kan da faktisk bli ødelagt. Derfor bør du vaske viskose på et finvaskprogram og gjerne i vaskepose. Når viskosen er våt, trekker den seg lett sammen og blir hard og stiv. Strekk derfor plagget svært forsiktig mens det fortsatt er vått. Når plagget har tørket, kan du stryke det. Da skal plagget få tilbake den opprinnelige formen og glansen.

 

Syntetmaterialer

Syntetfibre suger ikke opp smuss så lett, og oftest holder det at du tørker av ytterplaggene med en fuktig klut for å rengjøre dem. Syntetfibre er også sterke og elastiske, derfor tåler de slitasje bedre og får ikke så lett skrukker. Men husk å velge syntetprogrammet på vaskemaskinen hvis du skal vaske plagget.

 

Fleece

Vi anbefaler at du alltid unngår å vaske plagg som ikke må vaskes, dette er bedre for både miljøet og plagget. Det gjelder spesielt fleeceplagg siden dette er et materiale som slipper små mikroplastfibre når det vaskes. Dette er med på å forurense havet. Du kan i stedet punktvaske flekker og lufte for å bli kvitt vond lukt. Har plagget likevel behov for en ordentlig vask selger vi Guppyfriend, en miljøsmart vaskepose som fanger opp mikroplastartikler. Den myke posen sørger også for at klærne vaskes mer skånsomt. På denne måten forlenger vi livslengden på plagget slik at det kan brukes lenge!

 

Visste du at...

Bomull egentlig er et sterkt materiale og kan vaskes på opptil 90 grader. Det er behandlingen (f.eks. trykk, farging og søm) som bomullen gjennomgår i etterkant som gjør at det ferdige plagget til slutt må vaskes på en lavere temperatur.