Velkommen til POP's vaskeskole!

Visst hender det at man slenger brukte plagg i skittetøyskurven. Der gjør de ingen skade på miljøet, det er når klærne havner i vaskemaskinen at den virkelige miljøpåvirkningen skjer. I vår vaskeskole gir vi deg, steg for steg, en guide til hvordan du vasker våre plagg med så mye hensyn til miljøet som mulig!

Steg 1 - Polarn O. Pyret Sortera - Polarn O. Pyret

 Farge

Når ensfargede plagg vaskes sammen med flerfargede plagg finnes det en risiko at et ensfarget plagg blør over i våt tilstand. Dette gjør at det ensfargede plagget misfarger lyse deler i det flerfargede plagget.

Hvite plagg -  vaskes med andre hvite plagg

Fargede plagg -  vaskes med andre fargede plagg (sorter røde toner for seg, grønne toner for seg, blå toner for seg og gule toner for seg)

Flerfargede plagg - vaskes med andre flerfargede plagg (fks. rød- og hvitstripete plagg vaskes med andre plagg med hvite detaljer). Er du usikker, la den lyseste fargen i plagget styre.

TEMPERATUR

Sorter plaggene ut fra hvilken vasketemperatur som angis i vaskelappen. Vaskelappen i plagget angir den maksimale behandlingen. Å vaske ved lavere temperatur enn hva som angis på etiketten er alltid mulig, det er mer skånsomt for både materialet og miljøet. Plagg som har samme farge, men ulik vasketemperatur kan vaskes sammen, men vær nøye med at det mest sensitive plagget styrer valget av temperatur.

Om du er usikker  - skriv ut våre vaskesymboler og heng dem opp eller ta dem med når du skal vaske.  

Tvättskolan - Polarn O. Pyret Dosera - Polarn O. Pyret

Hvor mye tøy?

Å vaske fulle maskiner er mer miljøvennlig da det sparer energi. En full maskin er når du kan plassere en neve over tøyet mens det ligger i maskinen. Har du for mye tøy i maskinen kan det skade både maskinen og dine klær.

Hvor mye vaskemiddel?

Vær nøye med doseringen. Overdosering av vaskemiddel er vanlig og er et miljøproblem da rester av vaskemiddelet spyles ut i avløpet. Også fargen på plagget kan påvirkes negativt av for mye vaskemiddel da balansen mellom mengde tøy, vann og vaskemiddel forstyrres.
TIPS! Er du usikker på hvor mye vaskemiddel som behøves? Vent til vaskeprogrammet starter. Om det vises mye skum i maskinen har du brukt for mye vaskemiddel. Vises det pent og jevnt skum har du brukt riktig mengde.
UNNGÅ SKYLLEMIDDEL da det kan inneholde stoffer som er miljøfarlige og allergifremkallende. Å vaske med skyllemiddel sliter dessuten på materialet i dine klær og bidrar til en kortere livslengde.

Storebror visar - Polarn O. Pyret

Tvättskolan - Polarn O. PyretTvätta - Polarn O. Pyret

TEMPERATUR

Temperaturen som er angitt i plaggets vaskelapp er den høyeste temperaturen som plagget tåler. Ut fra hvor møkkete plagget er går det an å velge en lavere temperatur for å spare energi.

Psst! Vær nøye med å henge opp plagget til tørk når vaskemaskinen har vasket ferdig for å unngå misfarging. La ikke plagget ligge i vaskemaskinen!

Tvättskolan - Polarn O. Pyret Torka - Polarn O. Pyret

Tørketrommel og tørkeskap tørker tøyet raskt og helt tørt. Men det brukes mye energi. La gjerne plaggene lufttørke istedenfor å anvende tørketrommel eller tørkeskap. Det er mer skånsomt for både materiale og miljø.
Fyll tørketrommelen helt, men uten å overbelaste den. Om tørketrommelen er overbelastet vil det resultere i ujevn tørkning og krøllete plagg.
Ta ut plaggene direkte fra tørketrommelen så snart den er klar for å unngå at plaggene blir krøllete.
Tørk kun plagg som krever samme tørketid samtidig i trommelen. For eksempel har syntetisk materiale og bomull veldig ulik tørketid.

5 - Polarn O. Pyret  Stryka - Polarn O. Pyret

Velg temperatur på strykejernet ut fra angivelsen i plagget.
Stryk kun når det er nødvendig. Du kan unngå stryking ved å for eksempel ta ut plaggene fra vaskemaskinen eller tørketrommelen så fort de er klare og/ eller tørke plaggene på en tørkestativ.