Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Vaske bærekraftig

Visste du at vasken står for rundt 3 % av plaggets totale klimapåvirkning? Jo lengre levetid et plagg har, desto større blir denne prosentdelen. Derfor er det viktig å vaske riktig, både for å bevare plagget lenge, men også for å redusere klimapåvirkningen. Her er våre tips om hvordan du kan vaske klimasmart!

 

1. Sortering

Farge

Hvis et ensfarget plagg vaskes sammen med flerfargede plagg, kan det ensfargede plagget farge av på lyse partier av de andre plaggene.

Tenk slik når du sorterer:
- Helt hvite plagg – vaskes bare sammen med andre helt hvite plagg, alle andre farger bør unngås.
- Ensfargede plagg – vaskes sammen med andre plagg i lignende farger.
Flerfargede plagg – vaskes sammen med andre flerfargede plagg. Plagg med lyse partier vaskes for seg og plagg uten lyse partier for seg.

Visste du at…

Plaggene kan bli misfarget hvis de blir liggende i vaskemaskinen etter at vasken er ferdig? Når våte plagg ligger mot hverandre, kan fargede plagg farge av på andre? Forsøk derfor å henge plaggene til tørk kort tid etter at maskinen er ferdig.

 

2. Dosering

Full maskin
Å vaske fulle maskiner er energibesparende og dermed også miljøvennlig. En full maskin er når du kan legge en knyttneve oppå vasken når den ligger i maskinen. Husk at det ikke er bra å kjøre for fulle maskiner, da det kan skade både maskinen og klærne.

Dosere vaskemiddel
Overdosering er ikke bra – overskuddet skylles da ut i avløpet, noe som er skadelig for miljøet og dessuten kan påvirke fargen i plagget. Derfor er det viktig å alltid følge anbefalt dosering for det aktuelle vaskemiddelet. Og alltid bruke miljømerket vaskemiddel.

Unngå bruk av tøymykner
Vi anbefaler at du ikke bruker tøymykner, da det er uheldig for både miljøet og plagget. Det sliter dessuten på materialet i klærne og gjør dem mindre holdbare.

Visste du at…
- vannet kan ha ulik hardhetsgrad avhengig av hvor i landet du bor? Er vannet hardt, må doseringen økes. I de fleste delene av landet er vannet imidlertid bløtt, og det er ingen grunn til å øke doseringen.

- ulike vaskemaskiner har ulik energiklasse? En vaskemaskin med høy energiklasse kan gjøre at du sparer mye strøm hver gang du vasker tøy.

- nyere vaskemaskiner vanligvis har mange vaskeprogrammer? Tilpass vaskeprogrammet etter behov, så kan du spare både strøm og vann hver gang du vasker tøy.

 - visse plagg, blant annet ullplagg, oftest har bedre av å bli luftet enn å bli vasket?

 

3. Tørking

Fra et miljøsynspunkt er det best å unngå tørketrommel eller tørkeskap. Plagg som tørker av seg selv, varer dessuten lengre. Men det finnes et unntak. Ytterplagg må faktisk tørke i tørketrommel eller -skap for at vannavvisningen skal reaktiveres. Og de må bli helt tørre. Derimot er det viktig at plagget tørkes ved den temperaturen som er angitt på vaskelappen. Skal plagget vaskes på 40 grader, er dette også maksimaltemperaturen som skal brukes ved tørking.

Fyll tørketrommelen helt, men unngå å overfylle den – da tørker plaggene ujevnt og blir skrukkete. Tørk helst bare plagg med samme tørketid sammen. Syntetiske plagg og bomullsplagg har for eksempel svært ulik tørketid.

 

Vaske jeans


Tar du godt vare på et par jeans, blir det en trofast favoritt i garderoben i lang tid, som bare blir penere og mykere etter hvert. Her kommer noen nyttige tips om å vaske jeans.

 

  •  Følg jeansens vaskeanvisning.
  •  Tøm alle lommer.
  • Vreng jeansen for å unngå at det eventuelt danner seg striper i foldene på jeansen.
  • Vask alltid med lignende farger – det er særlig viktig jo mørkere jeansen er.
  •  Bruk vaskemiddel uten blekemiddel.
  • Ikke bruk tøymykner. Tøymykneren kan påvirke elastisiteten i buksene og er dessuten skadelig for miljøet. 
  • Ikke la jeansen ligge i bløt.
  • Ta jeansen ut av maskinen straks den er ferdig vasket. Vreng jeansen tilbake på retten, rist og strekk den ut i bena.
  • La jeansen tørke hengende. Ikke bruk tørketrommel – da kan den miste fasongen.

Vaske funksjonsytterplagg

 

Vasker du funksjonsytterplagget riktig, holder det lengre. Måten du tørker plagget på er faktisk også nesten like viktig. Her kommer noen tips om hva det er viktig å tenke på! Husk imidlertid at det ofte er tilstrekkelig å tørke av plagget med en fuktig klut – det er det beste for både plagget og miljøet.

 

Vaske

Følg vaskeanvisningen
Vask på riktig temperatur og vask med lignende farger.

 

Lukk alle deler
Lukk alle knapper, glidelåser, spenner og borrelåser. Da unngår du unødig slitasje på de ulike delene av plagget og på yttermaterialet.

 

Vrangen ut

Vask plagget med vrangsiden ut for å redusere slitasjen på ytterstoffet.

 

Ingen tøymykner
Ikke bruk tøymykner, da det kan påvirke plaggets vannavvisning.

 

Ikke la plagget ligge i bløt

Ta plagget ut av vaskemaskinen straks det er ferdig vasket. Da unngår du at farger smitter av på andre områder av plagget.

 

Vaske fleece

Unngå så langt som mulig å vaske fleecen. Har du fått en flekk på den, kan du punktvaske den. Ellers går det også bra å lufte den. Trenger den å vaskes, anbefaler vi å bruke vaskeposen Guppyfriend. Den fanger opp mikroplastpartikler som syntetiske materialer kan avgi i vask og hindrer dermed at disse havner i innsjøer og hav. Dessuten vaskes klærne mer skånsomt i posen og holder dermed lengre!

 

Tørke

Tørk alltid i tørkeskap eller tørketrommel, men på lav temperatur. 
Plagget må varmebehandles etter vask for å reaktivere vannavvisningen. Det gjør du ved å tørke plagget i tørkeskap/tørketrommel på samme temperatur som anbefales ved vask. Da unngår du at teipede sømmer løsner. Likevel er det ikke til å unngå at vannavvisningen vaskes bort gradvis. Da må plagget impregneres på nytt. Impregnering får du kjøpt i velassorterte sports- og fritidsbutikker. Husk at impregneringen skal være PFC-fri!

Vaske UV-plagg

For at UV-plagget skal bevare den høye solbeskyttelsen må det vedlikeholdes på riktig måte. Heldigvis er det enkelt! 

 

Vaske 

UPF 50 betyr at plagget gir 50 ganger mer beskyttelse enn om man ikke brukte solbeskyttelse i det hele tatt. Det er ganske enkelt et genialt plagg og særlig for barn, fordi huden deres er ekstra følsom. Derfor er det viktig å ta godt vare på barnas UV-plagg. Takk og pris er det veldig enkelt! 
 
Skyll plagget etter bruk 
Skyll grundig i kaldt vann fra kranen når dere er ferdige med å bade for dagen. 
Vreng plagget 
Følg UV-plaggets vaskeanvisning 
Bruk vaskemiddel uten blekemiddel 

 

Tørke  

Ikke tørk plagget i sol eller tørketrommel. La det i stedet tørke i skyggen eller innendørs.

Vaske ulike materialer

Ulike materialer har ulike behov. Viskose er veldig skjørt når det er vått, og ull kan ofte bare luftes etter bruk. Få bedre oversikt over ulike materialer og hold plaggene pene lenger. 

 

Ull 
Ull trekker ikke til seg mye smuss. Derfor er det ofte tilstrekkelig å børste av og lufte ullplagget for å holde det rent. Trenger du likevel å vaske plagget, varer det lengst hvis du bruker vaskemiddel for finvask og vasker på ullprogram. 

 

Viskose 
Viskose er en fiber som er følsom når den er våt, og kan da faktisk gå i stykker. Derfor bør du vaske viskose på et finvaskprogram og gjerne i vaskepose. Når viskosen er våt, trekker den seg lett sammen og blir hard og stiv. Strekk derfor plagget svært forsiktig mens det fortsatt er vått. Når plagget er tørt, kan du stryke det. Da skal plagget få tilbake den opprinnelige fasongen og glansen. 

 

Syntetiske materialer 
Syntetfibrer suger ikke opp smuss så lett, og oftest holder det at du tørker av ytterplaggene med en fuktig klut for å rengjøre dem. Kjøper du ytterplagg fra oss, følger det med en klut nettopp for dette formålet! Syntetfibrer er også sterke og elastiske, derfor tåler de slitasje bedre og skrukker ikke så lett. Husk imidlertid å velge syntetprogrammet på vaskemaskinen hvis du skal vaske plagget. 
 
 
Fleece 
Vi anbefaler alltid å unngå å vaske plagg dersom det ikke er helt nødvendig, ettersom det er bedre for både miljøet og plagget. Dette gjelder særlig fleeceplagg, ettersom fleece frigjør små mikroplastpartikler i vask som forurenser innsjøer og hav.  I stedet kan du punktvaske eventuelle flekker, og naturligvis kan fleece også luftes. Trenger plagget likevel vask, selger vi den miljøvennlige vaskeposen Guppyfriend. Den fanger opp mikroplastpartikler samtidig som posens myke overflate gjør at plagget vaskes mer skånsomt. På den måten får plagget lengre levetid og kan brukes lengre!  

 

Visste du at… 
Bomull egentlig er et sterkt materiale og skal kunne vaskes på opptil 90 grader? Imidlertid består et bomullsplagg av mer enn bare bomullsfibrer – for eksempel tåler ikke et fint trykk på plagget å bli vasket på like høy temperatur som bomullen for å holde seg fint i vask etter vask. Derfor er det viktig at du alltid følger plaggets vaskeanvisning.  

Kjøp Guppyfriend her