Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Birøkteren Lisa med barna Wilhelm, Charlie og Vera: ”Vi har 100 000 bier!”

Hvordan er det egentlig å ha ansvar for et helt bisamfunn og lage sin egen honning? Det vet Lisa Jungerts og hennes familie!

Til daglig jobber trebarnsmoren Lisa Jungerts som produkt- og utviklingssjef, men aller helst holder hun på med en ekte bi-næring, nemlig hobbyen som birøkter!


– Dette har jeg ønsket å gjøre i mer enn ti år. Dels på grunn av at faren til søskenbarna mine har bier, noe det alltid har vært spennende å høre om, og dels handler det om en miljøinteresse. Først og fremst synes jeg at det er veldig spennende å se hvordan et bisamfunn fungerer, med en dronning som i prinsippet bestemmer alt.


Fra starten av ønsket Lisa å bygge opp en bikube selv, men innså snart at det var ganske komplisert.
– Jeg ønsket å komme i gang raskt, så jeg kjøpte en kube og et ferdig bisamfunn av en bikollega.


Hvor mye tid bruker du på biene dine?
– Jeg åpner kuben omtrent annenhver uke om sommeren, men ser naturligvis til dem ellers også. Og jeg bruker mye tid på å lese om bier. Hele Facebook-feeden min handler om bier!


Hvor mange bier er det i en kube?
– Rundt 50 000, men det varierer i løpet av sesongen. 

 


Sønnen Charlie døpte bidronningene
I dag har familien to bikuber hjemme på villatomten i Stockholm, noe de synes fungerer glimrendet.
– Er det en snill bidronning i samfunnet, får du snille bier, og det har vi, sier Lisa.


Sønnen Charlie har selv døpt begge bidronningene.
– De heter Rød-drage og Dronning Birgit, forteller han.


Det krevde imidlertid litt overtalelse å få hele familien med på ideen om å skaffe seg bier.
– Min mann, Martin, syntes ikke det var noen god idé, men da jeg fortalte mer om hvordan det fungerer, ble han interessert og begynte å lese seg opp – og syntes at det var kjempespennende! Han bygde raskt et bihotell på baksiden av huset og var så fornøyd med det at han skaffet seg bier før meg, sier Lisa med en latter.


Det var dessuten en selvfølge for henne å snakke med naboene før hun satte prosjektet ut i livet.
– Alle var positive, og som takk fikk de senere hver sin boks med vår honning, sier Lisa.


Slik lager Lisa honning

Lisa har valgt såkalte topplistkuber, noe som betyr at biene bygger vokskakene sine på lister. Man kan ikke slynge honningen man får, men må presse den.
– Jeg skjærer løs kaken, legger den i en sil og knuser den ned i et kar. Deretter oppbevarer jeg den i kjøleskapet og pisker den opp med en visp én til to ganger om dagen i to–tre uker, til den endrer farge og konsistens. Når honningen har krystallisert seg ferdig, heller jeg den over på boks, forteller Lisa.


Hvor mye honning har du produsert hittil?
– Mellom fem og åtte kilo, noe som slett ikke er mye, men så var det også det første året mitt. Faren til søskenbarna mine fikk 70 kilo fra ett bisamfunn, noe  som er veldig imponerende. Det er bare i noen få måneder om sommeren at man kan ta honning.


Hva er det vanskeligste?
– Det er litt mye styr å jobbe med voks, og jeg er fortsatt nybegynner, så bikollegene mine er til stor hjelp når det dukker opp spørsmål, noe det gjør hele tiden.
Per i dag foreligger det ingen planer om å selge honningen, men familien spiser den gjerne. Hvis barna får bestemme, vil de helst ha honning på brødskivene.
– Og på pannekakene! sier Wilhelm.


Til slutt: Hvordan skal man gå frem hvis man vil ha en egen bikube?
– Jeg anbefaler at du tar kontakt med din lokale birøkterforening og lærer deg så mye som mulig. Deretter er det fint om du skaffer en mentor som du kan spørre om alt, for det skjer alltid noe som du aldri har hørt snakk om før. Så bestemmer du kanskje hvilken type kube du vil ha, og så tar du det videre derfra.

Om Lisa

Navn: Lisa Jungerts og barna Wilhelm, Charlie og Vera.
Gjør: Produkt- og utviklingssjef i byggebransjen og birøkter på fritiden.
Bor: I Stockholm.

Slik kan du hjelpe biene våre!

Dette kan du gjøre selv, sammen med barna.


Les mer her