Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.

Derfor er Sarah Sheppard ekspert på haier!

Hurra, nå er tiden inne igjen! Vi lanserer vårt andre designsamarbeid med den svenske illustratøren og barnebokforfatteren Sarah Sheppard. Her forteller hun om sin store haiinteresse og avslører hvilket plagg som er hennes favoritt i den nye kolleksjonen med barneklær (Psst! Den har en lomme med plass til haitenner)!

Sarah Sheppard er oppvokst både i svenske Sollentuna og den amerikanske byen Atlanta. Hun gikk et par år på skole i USA, og det var også her hun tilbrakte alle sommerferier.  

– Jeg tror at mye av min fascinasjon for naturen stammer fra Atlanta. Der fikk jeg oppleve en mer ekstrem variant enn den jeg var vant til i Sverige. I Atlanta kunne det bli veldig varmt og fuktig, og det hendte at vi måtte løpe ned i kjelleren når det ble varslet tornadostormer som kunne risikere å løfte med seg hele huset. 

De skarpe gjestene i Sarah Sheppard-kolleksjonen stammer fra Sarahs bøker "Hajar" og "Djuren i vattnet".

 

Har alltid vært fascinert av haier 

Nå er Sarah aktuell med en ny kolleksjon for Polarn O. Pyret, og denne gangen står haier og andre vanndyr i fokus. Egentlig har Sarah alltid vært fascinert av haier, men det var da hun skrev boken "Viktiga kartor" at interessen virkelig skjøt fart – selv om engasjementet som oftest stopper ved skrivebordet. 

– Jeg er en skikkelig skrivebordseventyrer. For eksempel kan jeg det meste om livsfarlige bestigninger av fjell som K2 og Mount Everest, men ville ikke selv kunne overleve mange minuttene på toppen av et fjell.  

 
Dykket med hvithaiens verste fiende
 
Selv om eventyrene gjerne stopper bak tastene, har Sarah hatt en spennende opplevelse i vann. 
– Jeg har faktisk dykket en del! Ikke med haier, men med hvithaiens verste fiende – spekkhoggeren. Jeg og tre venner var i Nord-Norge, der det hadde samlet seg noen spekkhoggere i en fjord utenfor Narvik. En gang da vi snorklet med tørrdrakter, dukket det opp en nysgjerrig spekkhogger som svømte frem til oss der vi lå og dyppet i ishavet. Den tok to langsomme runder rundt oss og undersøkte oss nøye ved å snuse på svømmefinnene våre. Det virket som om den lurte på hva vi var for noen merkelige figurer. Det var en utrolig surrealistisk opplevelse. Spekkhoggere er utrolig vakre dyr, men også veldig store! 

Kolleksjonen omfatter blant annet en del flotte badeplagg.

 

"Ikke bad ved morgengry og i skumringen" 

På en ferie i USA hadde Sarah (nesten) sitt første møte med en hai. Sammen med familien besøkte hun favorittstranden Siesta Key i Florida. Det var skumring, og Sarah kom i prat med en kvinne som bodde i området. Kvinnen kikket ut mot havet og sa: "Man må selvfølgelig ikke bade ved morgengry og i skumringen, for det er da haiene er ute og jakter. Se, der er det jo noen tullinger som bader!"  

– Det var selvfølgelig barna mine, som raskt ble beordret om å komme seg opp av vannet. Jeg som til og med har vokst opp i dette miljøet, hadde helt gått glipp av denne lille sikkerhetsdetaljen. Dette skjedde altså før jeg hadde begynt å lese meg opp om haier. 

 
"Ta vare på haiene"  
Mange er redd for haier, men Sarah mener at man ikke trenger å være det. Ulykker skjer ekstremt sjeldent.  

Derimot skal man ta veldig godt vare på haiene. Antall haier minsker for hvert år, og blir det for få av dem, vil hele økosystemet i havet bryte sammen, noe som ville bli en katastrofe for hele planeten. Heia hai! 

Sarahs favoritt i kolleksjonen er T-skjorten med en hvithai der munnen er en lomme!

 

Sarahs favorittplagg i den nye kolleksjonen 

Nå lanserer vi vår nye kolleksjon i samarbeid med Sarah, og forfatteren har mange favoritter. 

– Jeg synes at hele kolleksjonen ble fantastisk, men hvis jeg må velge ett plagg som jeg liker ekstra godt, er det nok T-skjorten med en hvithai på. Munnen kan åpnes med glidelås, og på innsiden er det en lomme med plass til en fin steinsamling – og noen haitenner, selvfølgelig!

FAKTABOKS 

Navn: Sarah Sheppard 

Alder: 50 år 

Bor: Södermalm i Stockholm 

Familie: Sønnene Lee, Ossian og Simon samt hunden Hjärtat. 

Yrke: Forfatter og illustratør.  

Aktuell med: Ny kolleksjon for Polarn O. Pyret. Stadig aktuell med temaet dinosaurer. Jobber også med en oppdatert utgave av boken  “Varning för Köttgänget” som blir lansert i september. 

Handle kolleksjonen: