Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Inspirasjon

Stig L. Collection

TaggerStig Lindberg, Berså, Doppsko

Les artikkelen

«Hvorfor ikke omvendt?»

Dette sa Stig Lindberg, en av Sveriges mest populære formgivere og skaperen av det klassiske mønsteret Berså, som du sikkert kjenner til. Men visste du at Stigs fargerike fantasi også har gitt liv til andre fortellinger? Den om Daniel Duppsko, for eksempel, som reiser til sjøs på et skap. 
 
Stig likte å tenke annerledes, og hans kunstnerskap viser at det er mulig å være både funksjonell og leken. Akkurat som oss. I dette lekne samarbeidet kommer hans elskede mønstre og illustrasjoner til liv i en høstkolleksjon der bare fantasien setter grenser.

Handle kolleksjonen

Om Stig Lindberg

Stig Lindberg ble født i 1916 i Umeå og fylte tidlig sin verden med form og farge. Han hadde et øye for detaljer og likte å blande det enkle og praktiske med det lekne og frie. Etter en suksessrik og fargerik karriere døde han i Terracina i Italia i 1982. 

 

Formgiveren

Allerede som 20-åring fikk Stig ansettelse på tradisjonsrike Gustavsbergs Porslinsfabrik. Der stormet han inn og lovte den daværende kunstneriske lederen Wilhelm Kåge at han skulle få fabrikken, som på den tiden gikk dårlig, til å blomstre. Og slik ble det. Med sin oppfinnsomhet og konstante nysgjerrighet tilførte Stig fabrikken akkurat det den trengte.

Det var i tiden på Gustavsberg at Stig designet det i dag klassiske mønsteret Berså, som til å begynne med prydet et praktisk porselensservise og i dag finnes på både tekstiler, ting og nå også klærne våre. Stig skulle senere selv bli kunstnerisk leder for fabrikken fra 1949 til 1957, og deretter i enda en periode fra 1971 til 1980. 

 

Illustratøren

Stigs grenseløse fantasi har også gitt liv til mange karakterer og fortellinger, blant annet Lennart Hellsings bok om Daniel Duppsko – gutten som seiler til sjøs på et skap. Og historiene om Krakel Spektakel. Når vi titter i disse bøkene forbauses vi virkelig av Stigs evne til å kombinere form og farge på et detaljnivå utover det vanlige.

Jeg vet at hver gang jeg slår opp på en side, er det nye ting å oppdage.

Lars Lindberg

En fri sjel

Det å få jobbe fritt og selvstendig var viktig for Stig, og han prøvde gjerne ulike maleteknikker, farger og materialer når han skapte. Målet med kunsten var å vekke glede og nysgjerrighet, samtidig som han ville at enda flere skulle få ta del i det vakre. Han var en kreativ sjel som ikke var redd for å gå motsatt vei, og ofte stilte han seg spørsmålet: «Hvorfor ikke omvendt?»