Det virker som om du bruker en gammel nettleser, det kan ikke gjøre alt fungerer eller ser ut som det skal.
Guide

5 vanlige myter om tøyvask

Taggermyter, vaske tøy, tips

Les artikkelen

Vi støter ofte på nye og gamle myter om hvordan man skal vaske tøy. Her slår vi hull på de vanligste!

#1
"Ull kan bare vaskes sammen med andre ullplagg"

Myte! Ull kan vaskes sammen med andre materialer så lenge vaskeprogram, temperatur og vaskemiddel er tilpasset ullklærne. Ikke vask ullen sammen med plagg som er veldig skitne, siden både ullprogrammet og vaskemiddelet som bør brukes, er av den mildere typen.

 

#2
"Heller mer vaskemiddel enn mindre"

Myte! Tøyet blir ikke renere av å bruke mye vaskemiddel. Tvert imot kan vaskemiddelrester som er igjen i tøyet, misfarge plaggene, og det kan forårsake allergi hos følsomme personer. Dessuten er det ikke bra for miljøet, da overskytende vaskemiddel skylles ut i avløpet.

 

#3
"Fargen fester seg ved 60 grader"

Myte! Ulike typer farger reagerer forskjellig ved ulike temperaturer. Derfor kan man ikke si at fargen fester seg ved 60 grader. Er du bekymret for at et plagg skal farge av, kan du vaske det separat én gang for å fjerne eventuell overskuddsfarge. Imidlertid er det viktig å bruke temperaturen som er angitt på vaskeanvisningen!

 

#4
"Bakteriene drepes ved 60 grader"

Myte! Det gjør ingen forskjell om du vasker tøyet på 40 eller 60 grader. Bakteriene trives der det er smuss, og den beste måten å unngå dem på er å vaske skittent tøy i henhold til vaskeanvisningen. Ved behov kan du kjøre vaskemaskinens rengjøringsprogram for å fjerne eventuell bakterievekst i maskinen.

 

#5
"Det er viktig å bruke tøymykner"

Myte! Riktignok blir tøyet mykt, men tøymykner er ikke bra verken for tøyet eller miljøet. For eksempel gjør det at stretchjeansen mister formen, membranen i funksjonsjakken slutter å puste og håndklærne absorberer fuktighet dårligere. Dropper du tøymykner, tilfører du heller ingen unødige kjemikalier i vassdragene våre.

Ønsker du å lese alle våre smarte tips til hvordan du bevarer plaggene lengre og vasker mer bærekraftig, kan du gå inn på vår vaskeguide!

Til vaskeguide